Serviciul de informații externe al Estoniei a declarat că Rusia se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorul deceniu.
Estonia ar putea fi atacată. Rusia se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorii 10 ani, avertizează oficialii din fosta republică sovietică.
Estonia ar putea fi atacată de Rusia până în 2035
Serviciul de Informații Externe al Estoniei crede că anii 2025-2035 ar putea fi decisivi pentru securitatea și integritatea statelor europene democratice.
Oficialii propun că o concentrare a forțelor armate ar putea descuraja Rusia condusă de Vladimir Putin și elitele de la Kremlin.
De când ajutorul financiar american acordat Ucrainei a fost blocat de congresmenii republicani, un număr tot mai mare de politicieni și ofițeri militari occidentali au avertizat despre o amenințare militară iminentă din partea Rusiei asupra țărilor din flancul estic al NATO. Ei solicită reînarmarea Europei la nivelul din perioada Războiului Rece.
Rusia își crește producția de arme pentru a ataca Estonia
Șeful serviciului de informații a spus că evaluarea sa se bazează pe planurile rusești de a dubla numărul de forțe staționate de-a lungul frontierei sale cu membrii NATO, precum Finlanda și statele baltice ca Estonia, Lituania și Letonia.
„Rusia a ales o cale care presupune o confruntare pe termen lung. Kremlinul probabil că anticipează un posibil conflict cu NATO în următorul deceniu sau cam așa ceva”, a declarat Kaupo Rosin reporterilor la lansarea raportului privind amenințările la adresa securității naționale a Estoniei.
Un atac militar al Rusiei este „foarte puțin probabil” pe termen scurt, a spus el. „Dacă nu suntem pregătiți, probabilitatea unui atac militar rusesc ar fi mult mai mare”, a adăugat Rosin.
Țările baltice și-au crescut cheltuielile militare
Estonia și celelalte state baltice și-au crescut cheltuielile militare la peste 2% din PIB după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014 și aliații NATO și-au sporit prezența în aceste țări. Germania plănuiește să aibă 4.800 de trupe pregătite de luptă în regiune până în 2027.
Rosin a spus că NATO și aliații săi se îndreaptă în direcția corectă pentru a contracara amenințarea rusă. Comentariile candidatului prezidențial american Donald Trump că nu va apăra aliații NATO care nu contribuie cu bani la apărare au alarmat toate clasele politice europene.
Capacitatea Rusiei de a furniza muniție trupelor sale continuă să depășească cea a Ucrainei și, dacă sprijinul occidental nu este menținut sau crescut, Ucraina este puțin probabil să poată schimba situația pe câmpul de luptă, potrivit Reuters.