Eşti smart şi îţi doreşti o casă care să îţi semene? Iată de ce ai nevoie pentru planul tău! (P)
- Iuliu Vlădescu
- 27 noiembrie 2020, 12:16
Casă inteligentă se referă la această construcţie locuibilă în care întregul sistem de device-uri poate fi controlat de oriunde printr-o conexiune la internet.
În acest fel, utilizatorul are acces la funcţii importante ale casei, precum:
sistemul de iluminat;
sistemul de siguranţă;
sistemul home cinema;
sistemul de încălzire.
Având în vedere că toate device-urile din casa sunt conectate la un singur dispozitiv portabil,utilizatorii vor fi notificaţi cu privire la orice neregulă privind buna funcţionare. Mai mult, ei vor fi anunţaţi despre orice mişcare/schimbare din jurul său din interiorul casei. Spre exemplu, atunci când sunt la serviciu, dar cineva foloseşte soneria din exteriorul casei, ei vor putea să comunice cu persoana respectivă de la distanţă.
Device-uri must-have pentru amenajarea unei case smart
Conform Case-Smart.ro, cele mai importante device-uri dintr-o casă inteligentă cu consum redus sunt:
releu wireless Sonoff Basic;
electrocasnice mici smart, precum: umidificator, aspirator, fierbător de apă;
termostat inteligent;
prize, becuri, întrerupătoare şi prelungitoare inteligente.
Secretul monitorizării unei case smart? Releele WiFi!
O casă smart trebuie monitorizată îndeaproape, mai ales în perioadă iniţială de funcţionare. Pentru a stabili dacă într-adevăr consumul este redus pe cât posibil, sunt necesare relee WiFi de tipul celor care monitorizează energia electrică. În plus, electrocasnicele care consumă mult pot fi puse în funcţiune doar într-un anumit interval de timp cu ajutorul acestui device.
Dispozitivul inteligent este controlat printr-o aplicaţie conectată la internet. Utilizatorul are acces non-stop la consumul de curent, la tensiune şi putere. Din aplicaţia conectată la smartphone el are posibilitatea de a seta anumite valori, care odată depăşite, ar duce la supraîncărcarea dispozitivelor.
Controlul aparatelor unei case inteligente poate fi efectuat şi de la distanţă, direct de pe telefon. Device-ul înregistrează mai multe valori pe o anumită perioadă de timp, pentru a putea monitoriza corect consumul.
Cele mai bune astfel de dispozitive dispun şi de funcţii, precum:
pornirea/oprirea sistemului de încălzire;
control vocal;
control asupra electrocasnicelor;
pornirea/oprirea sistemului de iluminat;
detectare temperatura şi umiditate;
controlul ventilatoarelor;
share control aplicaţie;
setare interval de funcţionare.
Ce rol au accesoriile electrice inteligente?
Prizele şi prelungitoarele inteligente au rolul de a controla orice dispozitiv electrocasnic din locuinţa, de la distanţă. Nu doar că pot fi pornite/oprite din aplicaţie, dar dispozitivele pot fi controlate şi cu ajutorul comenzilor vocale. Orice neregulă privind starea electrocasnicelor va fi semnalata prin aplicaţia instalată pe smartphone.
Întrerupătoarele inteligente sunt confecţionate din sticlă şi au un design inovator. Mulţumită materialului de calitate, acestea sunt rezistente la temperaturile ridicate, oferind siguranţă maximă utilizatorilor.
Becurile inteligente pot fi, de asemenea, pornite, oprite şi reglate din aplicaţia mobila.
Becurile de înaltă calitate cu tehnologie LED au un consum redus de energie şi pot fi programate în funcţie de rutină utilizatorului. Dimineaţa, becurile pot fi programate să lumineze treptat, iar seara lumina se poate regla într-un mod ambiental.
Un alt produs integrat în sistemul de iluminat este plafoniera LED cu senzori de mişcare. Având în vedere că se opreşte din funcţiune la aproximativ un minut de la sesizarea lipsei de mişcare, plafoniera ajuta în procesul de reducere a cosmului de energie.