Este Zelenski, noul preşedinte al Ucrainei, omul lui Putin?

Este Zelenski, noul preşedinte al Ucrainei, omul lui Putin?

Votat de trei alegători din patru, Volodimir Zelenski va fi noul preşedinte al Ucrainei. Chestiunea cheie este cum vor fi relaţiile sale cu Putin.

Actor rusofon, fără experienţă politică, Zelenski a fost acuzat că a adoptat un ton moale faţă de Rusia – inclusiv în legătură cu anexarea Crimeii în 2014 şi sprijinul Moscovei faţă de separatiştii din Donbas.

Iată mai jos o serie de declaraţii ale lui Zelenski despre Rusia, selectate de The Moscow Times, o publicaţie care se opune lui Putin.

Înainte de candidatură

Ne puteți urmări și pe Google News

- La scurt timp după ce Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, Zelenski a declarat că nu are nimic împotrivă să meargă în turneu cu trupa sa în peninsula de la Marea Neagră, dar a exclus ideea de a-şi petrece vacanţa aici „câtă vreme sunt trupe militare”.

- În martie 2014 a spus: „Vreau să mă adresez dlui Putin. Dragă Vladimir Vladimirovici! Nu îngădui nici măcar ideea unui conflict militar să aibă loc, pentru că Rusia şi Ucraina sunt naţiuni surori... Dacă vrei, pot să te rog în genunchi. Dar te rog nu îngenunchea poporul nostru.”

- În august 2014, Zelenski a declanşat o anchetă rusească după ce a jucat pentru trupele ucrainene la frontiera de est a Ucrainei şi a donat un milion de hryvnia (cca 37.000 de dolari) pentru cauza lor.

- Când a fost în turneu pe linia frontului, a fost acuzat de presa rusă că face declaraţii incitante. El a spus că colegii săi ruşi sunt spălaţi pe creier şi a mulţumit soldaţilor ucraineni pentru că „ne apără de tot felul de gunoaie”.

Promisiuni în campanie despre Rusia şi politica externă

 

- Zelenski a promis că aduce acasă 24 marinari ucraineni arestaţi în Rusia după ce au fost capturaţi într-un incident naval lângă Crimeea anul acesta. Candidatul a declarat că eliberarea marinarilor va constitui „sarcina sa numărul unu”.

- Preşedintele ales a declarat că „discuţiile sunt inevitabile între Ucraina şi Rusia” deoarece între cele două ţări este „un adevărat război”. El a mai spus şi că „nu poate exista nici un compromis în ceea ce priveşte independenţa şi suveranitatea Ucrainei. Nu ne vindem poporul şi nu ne vindem pământurile.”

- Zelenski a declarat că sprijină găsirea de surse alternative pentru importurile de petrol în afara Rusiei, după ce Moscova a interzis exporturile către Ucraina săptămâna trecută.

- Actorul-preşedinte a promis că va organiza un referendum privind intrarea Ucrainei în UE şi NATO.

Despre Crimeea şi Donbas

- Zelenski a afirmat că are un plan pentru un „puternic război informaţional” care să pună capăt războiului din Donbas. Acesta ar include transmisii radio pro-ucrainene în limba rusă în regiune.

- El a exclus acordarea unui statut special regiunilor din Est – Doneţk şi Lugansk – ale căror teritorii controlate de Kiev au jucat un rol important în alegerea lui Zelenski în turul doi. În cadrul acordurilor de la Minsk, rivalul său Poroşenko s-a angajat să acorde acestor regiuni o largă autonomie.

- Zelenski a adăugat că este „inutil” să negocieze direct cu rebelii sprijiniţi de Moscova şi s-a pronunţat pentru desfăşurarea de trupe de pace ONU în regiune.

- El a mai spus că revenirea Crimeii sub control ucrainean este posibilă doar sub o altă conducere la Kremlin. „Aşa-zisul referendum  (prin care cetăţenii din peninsulă s-au pronunţat pentru apartenenţa la Rusia – n.r.) nu poate fi considerat care corespunde voinţei libere a locuitorilor Crimeii.”

Are Zelenski interese financiare în Rusia?

Pe site-ul unui grup de hackeri ucraineni a apărut înaintea turului doi al alegerilor informaţia că Zelenski a beneficiat de finanţare de la Moscova prin intermediul consilierului de la Kremlin Vladislav Surkov şi a miliardarului rus Konstantin Malofeev. Serviciul secret ucrainean (SBU) a anunţat că verifică informaţia.

Acuzat că a vizitat Rusia la începutul războiului, în aprilie 2014, Zelenski a recunoscut că a lucrat la proiectul unui film rusesc încheiat la începutul lui iunie acelaşi an. De atunci, ar fi refuzat să se mai deplaseze în Rusia pentru premierele filmelor sale sau la festivaluri.

Compania de producţie a lui Zelenski, Kvartal 95 a înregistrat pierderi de 30% după ce a rupt toate legăturile cu piaţa rusească, după anexarea Crimeii.

Actorul a negat informaţiile date publicităţii în ianuarie 2019 cum că ar deţine încă trei companii de producţie de film şi televiziune în Rusia printr-o schemă offshore.