"Este un monstru absolut". Cum arată descoperirea științifică a anului 2019

"Este un monstru absolut". Cum arată descoperirea științifică a anului 2019

Prima imagine a unei găuri negre, desemnată descoperirea ştiinţifică a anului 2019.

Prima imagine a unei găuri negre a fost desemnată descoperirea ştiinţifică a anului 2019 de revista Science, a anunțat site-ul publicației celebre.

Prima imagine a găurii negre din galaxia M87 a fost făcută publică pe data de 10 aprilie, potrivit.publika.md. Gaura neagră, care este considerată de astronomi drept "un monstru", are un diametru de aproximativ 40 de miliarde de kilometri, fiind de trei milioane de ori mai mare decât al Pământului.

Ea se află la o distanţă de 500 de milioane de ani lumină. Gaura neagră a fost imortalizată cu ajutorul unei reţele de opt telescoape amplasate pe patru continente, Event Horizon Telescope, de o echipă formată din 347 de cercetători. Primele detalii despre imagine, care reprezintă o premieră în austronomie, au fost publicate în aprilie în revista Astrophysical Journal Letters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Olanda, cel care a propus experimentul, a declarat la momentul respectiv pentru BBC News că această gaură neagră a fost descoperită într-o galaxie numită M87.

„Ceea ce vedem este mai mare decât tot Sistemul nostru Solar. Are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât a Soarelui şi este una dintre cele mai mari găuri negre despre care credem că există. Este un monstru absolut, campionul de categorie grea în rândul găurilor negre din Univers", a spus profesorul Heino Falcke. Potrivit imaginii, gaura neagră arată ca "un inel de foc" foarte strălucitor, care înconjoară o gaură neagră perfect circulară.