Este periculos să dormi cu telefonul lângă pat?

Telefon mobil. Sursa foto: pexels.com

Este periculos să dormi cu telefonul lângă pat? Care este răspunsul cercetătorilor din domeniul cancerului la această întrebare.

Este periculos să dormi cu telefonul lângă pat? Un studiu publicat recent în Cancers a constatat o corelație pozitivă, dar slabă, între decesul prin cancer cerebral și utilizarea telefonului mobil.

Adevărul despre radiații

Dr. Neha Narula, profesor asistent clinic de medicină la Universitatea Stanford, este de acord cu faptul că radiațiile emise de telefoanele mobile și tablete nu sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră pe termen lung.

Tipul de radiații emise de telefoane mobile și tablete este cunoscut sub numele de „radiații neionizante” și nu există dovezi concrete că acestea au efecte nocive, pe termen lung asupra sănătății noastre.

Telefonul are alte efecte nocive

Dormitul lângă telefon poate avea un efect diferit asupra sănătății dumneavoastră. În primul rând, dacă telefonul se află chiar lângă patul dumneavoastră, este mult mai probabil să îl folosiți aproape de ora de culcare.

Există multe dovezi că persoanele care își folosesc telefoanele chiar înainte de culcare sau în pat sunt mai predispuse să aibă un somn insuficient sau de proastă calitate decât cele care își pun telefoanele deoparte cu o oră sau două înainte de culcare.

În afara interacțiunilor cu propriul telefon, lumina care provine de la telefon poate, de asemenea, cauza probleme semnificative. Lumina ajută la menținerea ritmului nostru circadian, sau a ciclului somn-veghe.

Telefonul lângă pat - periculos sau nu?

Oamenii au un ritm circadian de 24 de ore, iar lumina naturală de la soare stimulează sentimentele de vigilență și de trezire, permițându-ne să rămânem treji în timpul zilei. Atunci când lumina se estompează seara, la fel se întâmplă și cu nivelul nostru de vigilență.

Cu toate acestea, smartphone-urile, televizoarele și tabletele emit o lumină pe care creierul nostru nu o poate distinge de lumina soarelui, interferând cu producția de melatonină, care este hormonul care ne face să ne simțim obosiți.

Nivelurile de melatonină sunt în general mai scăzute la persoanele care își folosesc telefoanele înainte de culcare, ceea ce ne poate afecta calitatea somnului, precum și somnul REM, care este stadiul de somn care ne ajută cu emoțiile și procesarea memoriei.

O scădere a somnului REM ne poate afecta vigilența și poate crește stresul în general, ceea ce duce la probleme de sănătate fizică și mentală.

Persoanele cu insomnie cronică și telefonul lângă pat

Potrivit Dr. Rafael Pelayo, profesor de medicină a somnului la Universitatea Stanford, dacă ar trebui să dormiți cu telefonul lângă pat depinde de relația pe care o aveți cu acesta.

Persoanele care suferă de insomnie cronică pot descoperi că dormitul telefonul lângă tine crește hipervigilența în timpul culcării, ceea ce înseamnă că sunt mult prea conștienți de lucrurile care îi vor ține treji, ceea ce duce la un somn mai slab în general.

Cu toate acestea, impactul unui telefon în apropierea patului poate varia în funcție de circumstanțele vieții individului, potrivit Yahoo.com.