În urmă cu mai bine de 60 de ani, Paul Anderson a devenit un supererou pentru America, într-o vreme în care această țară ducea o luptă acerbă cu URSS-ul, chiar și pe plan sportiv.
Paul Anderson s-a născut la data de 17 octombrie 1932, într-un sătuc din Toccoa (Georgia/SUA), aflat la poalele munților Apalași. Încă de la o vârstă fragedă, Anderson a fost diagnosticat cu o boală cronică de rinichi și cu febră reumatică. În ciuda maladiilor, Paul și-a trăit copilăria la fel ca ceilalți copii. A cochetat cu fotbalul american, deși era un sport dur având în vedere starea sa de sănătate, și chiar a reușit, în adolescență, să aibă și o bursă în acest sport. Totul a durat, însă, doar un semestru, deoarece ar fi fost atras mai mult de haltere.
„Îmi plăcea, mă îndrăgostisem de faptul că lumea se uita la mine altfel. Eu eram cel care putea ridica orice greutate, ridicam de câteva ori mai mult decât toți baieții din școală", rememora Anderson. Așadar, revenit în Toccoa, acesta și-a amenajat o sală de forță, în care se antrena cu diferite fiare, dar și-a fixat și o dietă care să-i sporească performanța sportivă.
„Rezerva” de 1,75 metri și 163 de kilograme!
Cu timpul, Paul Anderson a fost inclus în lotul național de haltere al Americii. Campionatul Mondial de la Moscova, din iunie 1955, a reprezentat primul mare test pentru el. Odată ajuns în Moscova, sportivul durduliu le-a atras rapid atenția sovieticilor. „Când am ajuns acolo, când am coborât din avion, parcă se uitau la mine ca la o mascotă”, spunea el. Atunci, Paul măsura 1,75 metri și avea o greutate de 163 de kilograme!
Deși a fost inclus în lotul Americii pentru acest turneu, Anderson s-a deplasat ca rezervă. Nu avea nici măcar echipament pentru această competiție. Însă, în parcul Gorky, americanul i-a uimit pe cei 15.000 de spectatori. Acest „pitic dolofan” a ridicat în primă fază 150 de kilograme, fiind deja un record personal. Apoi, a cerut 180 de kilograme, cu 10 peste recordul mondial! Deși nimeni nu credea că va reuși să ridice această greutate, Anderson i-a lăsat cu gura căscată pe cei prezenți.
„M-am simțit ca cel mai urmărit om de pe planetă, parca toți ochii erau ațintiți asupra mea”. Delir total! A fost practic dovada că America poate învinge URSS-ul la el acasă, în plin „Război Rece”. Dovada că America avea un supererou, cel mai puternic om de pe planetă!
„Aș fi putut să câștig Campionatul Mondial încă din 1952, dar am avut ceva probleme cu accidentările. Prima competiție a fost în '53, la Montreal. Atunci mi-am rupt încheietura, se întampla exact înainte să plec cu echipa în Europa.
Mai apoi, am fost implicat într-un accident de mașină și mi-am rupt câteva coaste. Altadată mi-am luxat genunchiul. Chiar credeam că divinitatea este împotriva mea, cred, însă, că în cele din urmă m-a dus în locul potrivit, la momentul potrivit”, spunea Anderson.
Un argentinian i-a doborât recordorul carierei
După câteva luni de la reușita sa din Moscova, Paul Anderson avea să concureze la Melbourne, în 1956, la Jocurile Olimpice. Era campionul mondial, iar lumina reflectoarelor era deja îndreptată spre el. Din nefericire, cu trei zile înainte de a debuta la Melbourne, o infecție severă la ureche l-a făcut neom. A pierdut 15 kilograme din greutate. Medicii s-au opus participării sale la JO, dar el nu i-a ascultat.
„Să ridic? La naiba. Nu pot nici măcar să merg”, ar fi spus el pe patul de spital. Într-un moment de neatenție al doctorilor, Paul a fugit din spital, pe geam, direct la concurs. Dar febra nu-i scădea sub 40. În cadrul competiției, lui Anderson nu i-a venit să creadă! Argentinianul Humberto Selvetti îi doborâse recordul carierei, 500 de kg (trei repetări cumulate). La ora 3 dimineața și slăbit din cauza infecției, Paul Anderson a cerut, apoi, 187 de kilograme. Cu 7 peste recordul mondial deţinut tot de el.
A scăpat bara în primele două încercări, dar mai avea o încercare. Dar, Paul Anderson a repetat figura de la Moscova și a ridicat cu succes cele 187 de kg. Campion olimpic și un nou record mondial!
După performanțele răsunătoare, problemele de sănătate au reapărut în viața sa. A fost nevoit să facă un transplant și s-a ales cu o boală necruțătoare. „Doctorii mi-au dat 20% șanse, Dumnezeu mi-a dat 100%”. A renunțat la cariera sportivă și s-a apucat de antrenorat. A fost și predicator creștin, iar cea mai mare parte din banii câștigați de-a lungul carierei i-a donat către căminele de copii.
În 1994, Paul Anderson a murit. Avea 62 de ani. Este în continuare în Cartea Recordurilor, menționat cu recordul (neoficial) de 2.844 kilograme.