Este oficial! Vecinii aderă la Uniunea Bancară Europeană

Este oficial! Vecinii aderă la Uniunea Bancară Europeană

Uniunea Bancară Europeană are un nou membru. Prin acceptarea în rândurile sale, permite Sofiei să-și finalizeze calitatea de membru în zona euro.

Aşadar, Bulgaria a aderat oficial la Uniunea Bancară Europeană a anunțat Banca Centrală Bulgară (BNB). Odată cu Croația, Sofia se pregătește să adere la zona euro.Acest lucru va permite Băncii Centrale Europene (BCE) să efectueze supravegherea directă asupra celor mai mari cinci bănci din țară, a declarat șeful supravegherii BNB Radoslav Milenkov.

Astfel Bulgaria a aderat oficial la Uniunea Bancară Europeană, fiind una dintre etapele pentru a adera la zona euro. Acest lucru va permite Băncii Centrale Europene să supervizeze direct cele mai mari cinci bănci ale Bulgariei, a mai declarat şeful Departamentului de Supervizare al BNB.

Când va putea trece Bulgaria la euro

Bulgaria şi Croaţia ar putea adopta moneda euro în ianuarie 2024, a anunţat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Afaceri economice. În iulie, Bulgaria şi Croaţia s-au alăturat Mecanismului European al Ratelor de Schimb (ERM-2) - sistemul ce permite accederea în zona euro. Cele două ţări urmează să fie monitorizate cel puţin doi ani pentru a se observa dacă sunt respectate prevederile Tratatului de la Maastricht.

Bulgaria şi Croaţia ar putea fi pregătite în 2023, însă tradiţia este că moneda euro este introdusă în ianuarie, ceea ce ne conduce la data de 1 ianuarie 2024, a spus Valdis Dombrovskis. Banca Centrală Europeană a anunţat că Bulgaria şi Croaţia îndeplinesc criteriile pentru etapa finală înainte de admiterea în uniunea monetară.

Trecerea obligatorie

Calitatea de membru al Uniunii Bancare Europene a fost stabilită ca o condiție pentru intrarea, pe 10 iulie 2020, a Bulgariei și Croației în mecanismul european de schimb valutar ERM II, care ar trebui să le permită în câțiva ani trecerea la euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înainte ca un stat membru al UE să poată adera la zona euro, moneda sa trebuie să intre într-o bandă de fluctuație față de euro timp de cel puțin doi ani.

Bulgaria îndeplinește deja această condiție: moneda națională este legată de euro la o rată fixă ​​pe care țara s-a angajat să nu o schimbe.

Bulgaria și Croația vor fi, de asemenea, analizate în cele din urmă în funcție de criteriile de convergență ale Tratatului European - stabilitatea prețurilor, ratele dobânzilor, deficitul bugetar, datoria și stabilitatea cursului de schimb - precum și realizarea reformelor interne, informează lacote.ch.