Este oficial: SUA au ieşit din OMS. Ce se află în spatele acestei mişcări

Preşedintele SUA a retras formal Statele Unite din Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Administraţia anericană acuză OMS că este prea influenţată de Beijing şi că a gestionat prost urgenţa Covid-19.

Acum a devenit oficial. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, după cum relatează agenţia AGI, a retras formal SUA din OMS, dând curs atenţionărilor adresate agenţiei ONU de a fi avut o reacţie nesatisfăcătoare privind coronavirusul.

Decizia este confirmată de către Partidul Democrat american

„Congresul a primit formal notificarea că preşedintele Donald Trump a retras oficial SUA din OMS în plină pandemie”, a scris pe contul său de Twitter senatorul Robert Menendez, liderul democraţilor din Comisia de relaţii externe.

Sfârşitul relaţiilor dintre Washington şi  ONU fusese deja anunţată la sfârşitul lui mai tot de către Trump, privind gestionarea pandemiei. SUA au informat oficial şi pe secretarul general al ONU de ieşirea din OMS, potrivit unei informări date de un înalt oficial al administraţiei Trump.

OMS  a fost permanent în vizorul mass-media americane

În luna mai, OMS a fost acuzată de presa americană, cum ar fi Wall Street Journal, că este aservită influenţei Beijingului, care şi-a pus amprenta în alegerea directorului general Tedros Adhanom Ghebreyesus, în mai 2017.

După cum explica Financial Times într-un editorial publicat pe 6 mai anul acesta, OMS „este o instituţie compromisă”, fiindcă nu are independenţă „faţă de ţările membre, ci depinde doar de China”.

Provocările pentru sănătatea globală, de fapt, „cer ca OMS să depăşească interesele parohiale”, fiindcă „o instituţie internaţională independentă, este obiectivă”, poate servi mai bine „şi intereselor naţionale”. Problema nu este doar întârzierea în reacţii şi proasta gestionare a Covid-19, dar şi, de exemplu, „gestionarea opacă a HINI”.

Donald Trump are dreptate: OMS este o entitate politică, nu ştiinţifică, influenţată de ţări care o finanţează. După cum scrie şi Financial Times, sunt interese geopolitice care „ghidează acţiunile sale”.

În 1955, a fost implicată în lupta ideologică occidentală împotriva Uniunii Sovietice, când Adunarea mondială a sănătăţii, organul decizional al OMS, „a votat pentru un program de eradicare a malariei promovat de către SUA şi aliaţii săi”.

Adevărata problemă este că, actualmente, 80% din bugetul OMS „provine din contribuţii voluntare”

După cum Trump a sublinat de atâtea ori în ultimele săptămâni, organizaţia a greşit „repetat” apărând Beijingul de acuzaţiile de transparenţă obscură la începutul răspândirii virusului. „Greşelile reiterate din partea sa şi a organizaţiei sale”, a subliniat magnatul „au fost extrem de grave pentru lumea întreagă”: potrivit preşedintelui american, „multe vieţi ar fi putut fi salvete”, dacă directorul „ar fi urmat exemplul” unuia dintre predecesorii săi de la conducerea OMS, norvegianul Harlem Brundtland, care în 2003 a reuşit să blocheze răspândirea Sars, potrvit celor relatate de Il Giornale.