Armata israeliană recunoaște că a distrus un reactor nuclear secret din Siria, în 2007. Incidentul era cunoscut, dar nu confirmat oficial.
Situl nuclear Al-Kibar din provincia Deir Ezzor din estul Siriei au fost trimise, în noaptea din 5 spre 6 septembrie 2007, patru avioane F-15 şi patru F-16, care au revenit la bază după patru ore. Comunicatul armatei israeliene privind operaţiunea „Livada” a fost însoţit de o înregistrare video neclară, vizionată de AFP, care descrie imaginea unei linii de ochire deasupra unei structuri de dimensiuni mari, care după puţin timp explodează. Reactorul „a fost complet dezactivat, iar daunele produse au fost ireversibile”, au afirmat militarii israelieni, citați de Agerpres.
„Un reactor nuclear în mâinile lui Assad (preşedintele sirian Bashar al-Assad - n. red.) ar fi avut repercusiuni grave asupra întregului Orient Mijlociu” şi reprezenta o ameninţare la adresa existenţei Israelului, arată comunicatul armatei israeliene. O dată cu desecretizarea operaţiunii, Israelul a dezvăluit şi că forţele sale armate fuseseră alertate în vederea unui eventual război declanşat de raidul aerian.
Siria nu a recunoscut că obiectivul atacat era nuclear, dar Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică a apreciat în 2011 că era foarte probabil un reactor, posibil construit cu ajutor din partea Coreei de Nord.
Momentul desecretizării atacului israelian - pe care un purtător de cuvânt al armatei, solicitat de AFP, a refuzat să îl comenteze - urmează unei serii de avertismente din partea Israelului împotriva creşterii rolului jucat de Iran în conflictul din Siria şi privind acordul nuclear dintre marile puteri şi Iran. Preşedintele SUA, Donald Trump, a acordat liderilor europeni termen până la 12 mai pentru a corecta ceea ce el consideră „lacune îngrozitoare” ale acordului respectiv, încheiat în 2015. Israelul a mai acţionat similiar, în ciuda dezaprobării din partea Washingtonului, şi în 1981, când a bombardat reactorul nuclear irakian de la Osirak.
Şeful marelui stat-major israelian, generalul Gadi Eisenkot, a afirmat că mesajul atacului din 2007 asupra reactorului a fost acelaşi din 1981, „un mesaj privind viitorul duşmanilor noştri”.
Israelul a recunoscut, pentru prima oară din 2011, şi loviturile împotriva unor ţinte iraniene din Siria, pe 10 februarie, după ce o dronă iraniană a pătruns în spaţiukl aerian israelian. Cu această ocazie, aviaţia israeliană a pierdut un avion de luptă pentru prima oară din 1982, reaminteşte AFP. Israelul acuză Iranul de intenţia de a construi în Siria şi Liban fabrici pentru producţia de rachete de înaltă precizie, care ar putea fi folosite împotriva unor ţinte israeliene.