"Este o onoare să le predau limba română străinilor"

"Este o onoare să le predau limba română străinilor"

Acum doi ani a demarat funcţionarea singurei şcoli de limba română dedicată exclusiv expaţilor. Între timp, aproape 100 de străini au luat cursuri de la cei patru profesori de la şcoala Rolang.

Pornită din pasiunea pentru limba română, dar şi din dorinţa de a le oferi lecţii personalizate expaţilor din Bucureşti, Rolang e singura şcoală de limba română pentru expaţi.

Până acum, aproape 100 de străini s-au familiarizat cu româna, iar unii dintre ei au ajuns atât de buni încât acum sunt traducători. "Toate celelalte şcoli din Bucureşti oferă cursuri de mai multe limbi, inclusiv româna pentru străini", spune Mona Moldoveanu, cea care alături de soţul ei a pornit şcoala Rolang.

Iniţial, şcoala a oferit doar un modul de 32 de ore, dar din ianuarie 2010 străinii din Bucureşti au putut urma şi cursurile la clasă, unde se lucrează în grupe de cel mult opt persoane. Lunea şi miercurea sunt programate cursurile de începători, iar marţea şi joia, cele pentru intermediari. În afară de asta, Rolang oferă şi cursuri individuale, adaptate pentru oamenii de business sau din ambasade şi care nu au timp să vină la cursuri la clasă.

De asemenea, expaţii pot alege să urmeze cursuri pe internet, prin Skype, dar Mona Moldoveanu nu le recomandă pe acestea începătorilor.

Actualul modul de 32 de ore, care durează opt săptămâni, câte două cursuri pe săptămână, costă 230 de euro. "Cursurile individuale sunt mai scumpe pentru că e un efort mai mare: profesorul merge la sediul firmei sau al ambasadei respective şi trebuie să se pregătească suplimentar în funcţie de solicitările de vocabular ale studentului", spune Mona Moldoveanu, care a absolvit un masterat în lingvistică şi este cercetător la Institutul "Iorgu Iordan" al Academiei Române.

Astfel, costul cursurilor individuale este de 25 de euro pe oră, dar dacă studentul ia mai mult de zece ore se face un discount. Cursul on-line costă 20 de euro pe lună. În preţul fiecărui tip de curs sunt incluse şi manualul Rolang, dar şi CD-ul.

Româna e considerată o limbă grea pentru străini

În general, străinilor le este greu să deprindă limba română, mai ales pentru că are o gramatică grea, cuprinde multe expresii şi sinonime neologice. "Pentru cei care află că româna este o limbă de origine latină învăţatul ei devine dintr-odată foarte uşor. Dar când vine vorba să o foloseşti, îţi dai seama că seamănă mai mult cu rusa", susţine profesoara, care predă cursurile la clasă. De cele individuale şi on-line se ocupă alţi trei profesori.

Gramatica presupune cel mai mare efort din partea străinilor, de aceea, susţine Mona Moldoveanu, accentul la cursuri este pus pe conversaţie.

"Româna are o gramatică dificilă, şi străinii se sperie şi nu înţeleg de ce o frază atât de simplă ca «John loves Mary» se traduce prin «Ion o iubeşte pe Maria». Este foarte greu să le explic că «pe» este în faţa persoanelor, dar nu şi în faţa lucrurilor. Sunt multe aspecte dificile în română, pe care noi ca vorbitori nu le percepem. Lucruri care ţin de topică, de formele de feminim şi plural", spune tânăra cercetătoare.

Din aceste motive, este dificil pentru străini să treacă de nivelul intermediar, dar cei care sunt autodidacţi şi pasionaţi de cultura română reuşesc. Asta explică faptul că acum, dintre foştii studenţi ai acesteia, unii au ajuns traducători.

"Motivaţiile culturale ale oamenilor pot fi complexe şi puternice şi nu te pui cu ele", spune aceasta.

DECLARAŢII

"Pentru cei care află că româna este o limbă de origine latină, învăţatul ei devine dintr-odată foarte uşor. Am studenţi foarte buni, unii dintre ei au ajuns acum traducători din limba română.“, MONA MOLDOVEANU, iniţiatoarea şcolii Rolang

"Dacă ştii să o promovezi, e o idee de business rentabilă, dar este şi un lucru foarte frumos. Dacă faci un lucru care nu-ţi place, doar pentru a le lua banii celor care vin la cursuri, îl vei face foarte prost.“, MONA MOLDOVEANU, iniţiatoarea şcolii Rolang

RECUNOAŞTERE

Proiect premiat de Comisia Europeană

Acum doi ani, ideea Monei Moldoveanu a câştigat premiul întâi în cadrul competiţiei pentru iniţiativele antreprenoriale ale tinerilor sub 30 de ani, organizată de Comisia Europeană în România.

La câteva luni, cu ajutorul soţului ei, care este inginer programator şi se ocupă de tot ce înseamnă administrarea site-ului rolang.ro, ea a pus pe roate şcoala. "Dacă faci un lucru care nu-ţi place, doar pentru a le lua banii celor care vin la cursuri, îl vei face foarte prost. E foarte important să-ţi placă ceea ce faci. Cumva, expaţii se vor simţi ca la ei acasă", susţine Mona Moldoveanu.

În viitor, cei doi soţi şi-au propus să extindă serviciile Rolang şi să ofere şi cursuri de cultură, mai ales că din ce în ce mai mulţi expaţi sunt interesaţi de cultura şi civilizaţia române. "Este o onoare să vrei şi să poţi promova limba şi cultura ta. Pentru mine este o onoare să predau limba română străinilor", a conchis Mona Moldoveanu.

Ne puteți urmări și pe Google News