Social
Este incredibil ce au descoperit oamenii de ştiinţă în zăpada din Arctica
- Antonia Hendrik
- 19 august 2019, 19:27
Poluarea a ajuns într-unul dintre cele mai îndepărtate locuri de pe Pământ: Arctica. Potrivit a două studii separate şi publicate săptămâna trecută, arată că zăpada este formată din particule din plastic.
Un studiu al oamenilor de știință germani și elvețieni a descoperit că zăpada care cade în arhipelagul arctic norvegian din Svalbard conținea până la 14.400 de particule de plastic pe litru. Ei au spus că este posibil ca particulele să fie aruncate în zone populate la mii de kilometri distanță, înainte de a fi prinse în zăpadă și să cadă pe Pământ.
Între timp, o echipă de cercetători condusă de SUA a descoperit particule de plastic în gheața mării arctice, după ce au petrecut 18 zile colectând probe în zona de nord-vest. „Vom vedea materiale din plastic de diferite culori, geometrii diferite”, a spus Brice Loose, om de știință șef al proiectului Northwest Passage, care a condus studiul.
"Pentru noi a fost un fel de lovitură sub centură să vedem cum arăta o bucată de gheață într-un mediu atât de frumos şi curat dar plin cu acest material care este complet străin de zonă" Particulele sunt fragmente de plastic cu o lungime mai mică de 5 mm, produse prin descompunerea resturilor de plastic mai mari. Au fost găsite în sol, aer, oceane și chiar în apa potabilă îmbuteliată, în pește, midii și chiar în bere.
Oamenii de știință spun că este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina efectele lor asupra sănătății oamenilor și asupra mediului. Pentru Stephanie Wright, cercetător la King's College London, adevărata întrebare este dacă se acumulează şi în corpul uman. „Ceea ce nu se știe este dacă concentrația de plastic care este ingerată e mai mare decât cea care iese din corp”, a spus ea. „Nu există dovezi publicate care să indice care ar putea fi efectele asupra sănătății”.
Producția globală de plastic a crescut rapid și în prezent este de peste 400 de milioane de tone pe an. Se estimează că până la cinci la sută din materialele plastice se lichidează în ocean, unde o mare parte din acestea se descompun în particule minuscule.
Până acum se credea că Arctica este una dintre puținele regiuni de pe Pământ necontaminate cu plastic, iar acum să aflăm că poluarea nu are graniţe chiar dacă este vorba despre zone atât de îndepărtate, titrează France24.
Recomandările noastre