Sunt mai probleme pe piața asigurărilor auto, iar asta se va reflecta, în curând, în majorarea prețurilor, pentru că primii afectați sunt transportatorii.
Retragerea autorizației de funcționare a City Insurance, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a creat debandadă pe piața asigurărilor auto. Astfel că prețurile RCA-urile au crescut chiar și cu 100%. Transportatorii cer statului să plafoneze prețurile la RCA, motivând că atât timp cât este un serviciu obligatoriu impus de stat, tot acesta ar trebui să și controleze piața. Șoferii și transportatorii sunt foarte supărați și au de gând să iasă în stradă pentru a-și striga nemulțumirea.
Polițele au crescut simțitor, transportatorii sunt cei mai afectați
Prețurile de pe piața de asigurări auto au crescut simțitor. O poliță a unei persoane care a plătit pe 6 septembrie 416 lei, iar acum ar trebui să plătească pe aceeași poliță 891 de lei, adică o creștere de aproximativ 110%. Și pentru persoanele juridice au crescut foarte mult prețurile. Pentru un cap tractor s-a plătit anul trecut o poliță de 7500 de lei pentru 12 luni, iar acum pe același cap tractor s-ar plăti, pentru atenție 6 luni, 17 mii de lei. Cei mai afectați de aceste scumpiri sunt șoferii, conform Antena 3.
Disperaţi pentru că li s-au dublat poliţele, transportatorii ameninţă cu tarife mai mari. Asta va atrage scumpiri. „Înseamnă scumpiri în lanț. Pentru că una este să iau o poliță RCA cu 8.000 pe an, și una este să iau o pliță RCA cu 17 mii de lei la 6 luni de zile. Presupun că și noi va trebui să mărim prețurile cu 20 - 30% pentru a face față doar la această poliță RCA, a declarat Vasile Ştefănescu, președinte COTAR.
Cum explică specialiștii aceste măriri
Specialiștii oferă două motive pentru aceste creșteri. În primul rând, mulți asigurători nu depind de polițele RCA, de aceea nu doresc o migrare a clienților City Insurace către ei și în al doilea rând, având în vedere cererea foarte mare, actorii de pe piață speculează momentul pentru profit. Iar problema reală este că autorităție statului nu intervin pentru a plafona prețurile”, conform sursei citate.