Eșecurile politicii externe americane din ultimii șapte ani

După un an și jumătate de când Barack Obama susținea, într-un discurs la Academia West Point, că cea mai bună strategie este să se bazeze pe partenerii locali, în loc să trimită militari în misiuni externe, realitatea arată că așa-numita „doctrină Obama” ar putea eșua

În Siria, rebelii antrenați de Statele Unite, au renunțat la provizii și muniție, în favoarea insurgenților cu legături cu al-Qaida. În Irak, bătălia dusă de guvernul susținut de americani contra Statului Islamic este într- un punct mort.

În Afganistan, talibanii au cucerit capitala unei provincii, pentru prima dată de la începutul războiului din 2011.

În ciuda investițiilor SUA de cel puțin 90 de miliarde de dolari în eforturile antiterorism, Barack Obama nu a găsit prea mulți aliați pe care să se poată baza pentru a continua lupta și nu pare să aibă prea multe opțiuni pentru a rezolva această situație dramatică, spun comentatorii politici citați de Reuters.

Obama respinge, însă, ferm ideea unei întoarceri la războaiele din Orientul Mijlociu, după ce a retras forțele americane din Irak, în 2011.

Strategie ineficientă

Acțiunile Rusiei, prin care Vladimir Putin a preluat inițiativa în crizele din Siria și Irak, în ultimele săptămâni, au șocat oficialii americani și erodat și mai mult influența Washingtonului în regiune.

În fața atâtor regresuri, Obama va face, probabil, mici retușuri ale strategiei, potrivit unor foști și actuali oficiali din SUA.

În această situație, Obama va lăsa, cu certitudine, cele mai complicate conflicte ale lumii în grija succesorului său la Casa Albă, când va părăsi funcția, în ianuarie 2017.

Unul dintre motivele pentru care doctrina Obama nu a dat rezultate este, desigur, guvernarea extrem de slabă din Irak și Afganistan, și rivalitatea între grupările moderate ale opoziției siriene.

Abordare precaută

Mulți critici consideră, însă, că Barack Obama este principalul vinovat, pentru situația actuală din Orientul Mijlociu, pentru abordarea sa extrem de precaută a conflictelor.

Imaginea lui Barack Obama a fost cea unui lider mondial adesea pasiv, care a permis ca războiul civil din Siria să se prelungească atât de mult și nu a acționat suficient de hotărât pentru a opri măcelul pe care îl fac teroriștii islamiști acolo și în vecinul Irak.

Republicanii, care dezaprobă politica externă a liderului de la Casa Albă, spun că atunci când America nu conduce, vacuumul de putere este umplut de „oameni răi”, mai exact de teroriști care au de câștigat de pe urma acestor conflicte.

FOTO:Siria este o țară lovită de dezastru. În ultimii patru ani, 4 milioane de oameni s-au refugiat în țările vecine FOTO: AGERPRES

Revin talibanii

Îngrijorarea a crescut în privința Afganistanului, după ce, acum câteva zile, orașul nordic Kunduz a căzut în mâinele talibanilor. Oficialii SUA spun că victoria contra forțelor afgane readuce în discuție planurile actuale și păstrarea numărului de militari din Afganistan, după sfârșitul lui 2016. „N-am avut niciodată iluzia că strategia de parteneriat ar fi pe termen scurt. Întotdeauna am spus clar că trebuie să fie un angajament pe termen lung”, a spus un oficial american. Criticii lui Obama nu oferă, însă, alternative. „Soluția este ca de fiecare dată când apare un Irak sau o Sirie să trimitem 150.000 de soldați acolo? Președintele nostru nu va face asta și cetățenii americani nu doresc așa ceva”, a spus el.

Jocul de șah al Rusiei în Siria abia începe

Rusia a anunțat că a început să bombardeze, săptămâna aceasta, poziţiile grupării Statul Islamic în Siria, în urma unei cereri a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în zona în care o coaliție condusă de SUA desfășoară, din septembrie 2014, atacuri asupra pozițiilor militanților islamiști.

La o zi după ce au început loviturile aeriene, despre care americanii susțin că au fost informați cu doar câteva ore înainte, Moscova a anunțat că ia în considerare oportunitatea „politică și militară” a unei operațiuni a Forțelor Aeriene și Spațiale ruse pe teritoriul Irakului, dacă Bagdadul va formula o solicitare.

Acord la ONU

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său american, Barack Obama, au căzut de acord, în cadrul întâlnirii lor de luni, de la New York, că au un interes comun în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Cu toate acestea, pozițiile SUA și Rusiei sunt divergente pe un punct important - soarta preşedintelui sirian, Bashar al-Assad. În timp ce Putin îl susține pe Assad, dintotdeauna, Obama este de părere că Assad și războiul său contra rebelilor, din 2011, au condus la tragedia din această țară și dezvoltarea organizațiilor teroriste.

Obama a confirmat că SUA sunt pregătite să coopereze cu toate țările, inclusiv cu Rusia și Iran, pentru a găsi o soluţie la războiul din Siria, care a făcut peste 240.000 de victime.

Suspiciuni

Moscova este suspectată, însă, că-și urmărește propriile obiective în Siria, nu pe cele ale coaliției internaționale, după cum a declarat și ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak. Surse occidentale afirmă că atacurile Rusiei au fost îndreptate împotriva opoziţiei siriene şi în aceste atacuri au murit deja civili. Americanii spun chiar că bombardamentele ruseşti au vizat rebeli antrenaţi şi finanţaţi de CIA, pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.