PNL Bucuresti propune trecerea partidului in opozitie.
Scopul: sa arunce vina pe umerii aripii Tariceanu-Olteanu. Organizatia PNL din Capitala sustine intrarea partidului in opozitie, a anuntat ieri liderul liberalilor bucuresteni Ludovic Orban. Solicitarea lui Orban vine la cateva zile dupa ce premierul Tariceanu anuntase ca nu va demisiona din functia de premier, nici in cazul unui esec la referendum.
Potrivit unor surse liberale, miscarea de ieri ar fi primul pas al unei strategii a gruparii conduse de vicepresedintii Ludovic Orban, Crin Antonescu si Norica Nicolai de a pasa cuplului Calin Popescu-Tariceanu- Bogdan Olteanu raspunderea aliantei cu PSD.
Orban a lansat ieri propunerea retragerii din guvern la finalul unei sedinte extraordinare a PNL Bucuresti: „Din respect pentru vointa cetatenilor liber exprimata si tinand cont de absenta unui sprijin parlamentar solid pentru reformele liberale, consideram ca se impune respingerea oricarui compromis cu PSD si PRM.
In acest sens, PNL Bucuresti va propune convocarea Delegatiei Permanente a PNL si intrarea PNL in opozitie”. Orban, care a condus campania electorala a PNL, a refuzat sa spuna explicit daca punerea in practica a acestei decizii implica si declansarea alegerilor anticipate.
A fi sau a nu fi in guvern? Potrivit unor surse liberale, in partid s-ar fi discutat despre iesirea din executiv, dar doar ca o solutie de „avarie”. In cadrul partidului insa nu s-ar fi luat o decizie in acest sens. Iar premierul Tariceanu nu ar fi de acord cu un asemenea pas.
Dupa declaratia lui Orban, vicepresedintele Crin Antonescu a afirmat ca, la referendum, PNL a primit „un raspuns” din partea societatii. „Important este sa tragem anumite invataminte si este important sa luam masurile prin care PNL sa ramana un partid puternic.” Crin Antonescu a recunoscut ca pentru liberali nu exista alte variante de alianta politica, in contextul in care alianta cu PD a esuat, iar o alianta cu PSD nu s-a realizat niciodata si nici nu va fi realizata de PNL.
Pierdut electorat, caut responsabil Vicepresedintele Norica Nicolai a sustinut ca partidul nu trebuie sa treaca in opozitie in urma rezultatelor referendumului, ci, eventual, doar in urma unei analize a eficientei guvernarii. Ea a declarat ca PNL ar trebui sa-i traga la raspundere pe acei lideri ai partidului care nu s-au implicat in campania electorala.
Vicepresedintele Puiu Hasotti crede ca: „Faptul ca mai mult de jumatate dintre sustinatorii PNL au votat impotriva suspendarii este si o consecinta a campaniei defectuoase coordonate de stafful de campanie condus de Ludovic Orban. Cred ca iesirea de la guvernare ar fi un gest foarte util, dar riscant”.
Patru filiale il sustin pe Orban, cinci nu In cursul zilei de ieri, filialele PNL Timis, Mures, Sibiu si Arad au anuntat ca sunt de acord cu iesirea de la guvernare. Semnale negative fata de propunerea lui Orban au venit de la filialele din Buzau, Cluj, Hunedoara, Vaslui sau Iasi (prin vocea lui Relu Fenechiu).
Totusi, majoritatea declaratiilor din teritoriu reflectau situarea pe o pozitie de expectativa. „Analizam”, „poate fi o solutie”, „merita dezbatut” au fost raspunsurile date de liderii mai multor filiale - Alba, Brasov, Dolj, Maramures, Suceava. Conducerea centrala a PNL urmeaza sa discute astazi propunerea lui Orban si sa decida cand va fi analizata in cadrul reuniunii cu sefii de filiale.
Unii lideri ai PSD cauta vinovati. Suspectul principal: Viorel Hrebenciuc
Esecul operatiunii „Jos Basescu” a reaprins zazania intre liderii PSD. In partid se cauta un vinovat. Viorel Hrebenciuc este considerat principalul responsabil pentru impingerea PSD in alianta cu PNL si in razboiul cu Basescu.
Potrivit unor surse din partid, se pune problema trecerii lui Viorel Hrebenciuc pe linie moarta. Printre cei mai nemultumiti lideri PSD de situatia in care a ajuns partidul au fost vicepresedintii Victor Ponta si Liviu Dragnea si senatorul Sorin Oprescu. „Eu cred ca lucrurile au mers prost, ca cineva a gresit. Si aceste persoane trebuie sa-si asume raspunderea. Daca iarasi voi auzi ca nimeni de la noi nu este vinovat, eu imi voi da demisia”, a amenintat Ponta.
Aceeasi amenintare cu demisia a fost facuta si de vicepresedintele Liviu Dragnea. „Am sa cer in sedinta BPN de azi ca acele patru persoane care ne-au tarat in aceasta aventura cu suspendarea lui Basescu si sprijinirea PNL sa-si asume raspunderea. O sa vad ce inseamna pentru ei sa-si asume raspunderea. Daca nu o vor face, imi voi da demisia din functia de vicepresedinte”, ne-a spus Liviu Dragnea.
Acesta s-a ferit sa rosteasca nume sau sa ceara demisii. La fel si Victor Ponta, care a lasat sa se inteleaga ca vinovati sunt cei care au negociat cu liberalii, adica Viorel Hrebenciuc si „generalii incompetenti” care au condus campania - posibil Titus Corlatean, secretarul general al PSD, cu care Ponta are o rivalitate mai veche.
Oprescu cere „o analiza la sange”
„Nu cer nicio demisie si niciun Congres extraordinar. Cer o analiza la sange. Ce a fost bine si ce a fost rau, iar cei care au gresit sa-si asume raspunderea. Nu putem inchide ochii si sa zicem ca totul a fost bine, ca nu a fost bine”, vrea si Sorin Oprescu. El nu a criticat de principiu ideea suspendarii. „Eu mi-am asumat-o si-am fost in parlament si am votat. Este vorba de felul in care s-a actionat”.
Liderul grupului de la Cluj, Ioan Rus, este convins ca „la nivelul conducerii PSD se va face o analiza serioasa”. „Nu vom intra in logica scandalurilor si disensiunilor interne si nu se pune problema unor demiteri”, a precizat Rus.
Ilie Sarbu propune intrarea PSD la guvernare Intrarea la guvernare este vazuta de unii dintre liderii PSD drept o solutie pentru scoaterea partidului din criza. „Va trebui sa prezentam o echipa capabila, care trebuie sa se identifice cu aspiratiile electoratului. Daca vom fi capabili sa dam o asemenea echipa, atunci fara indoiala merita sa intram la guvernare”, a spus vicele Ilie Sarbu. Cu intrarea la guvernare cocheteaza si vicepresedintele Victor Ponta: „Eu nu vreau sa mai fiu in opozitie votand un guvern liberal”.