Eșec după eșec pentru cele mai importante servicii secrete ale lumii. Profețiile care s-au dovedit a fi falimentare

Eșec după eșec pentru cele mai importante servicii secrete ale lumii. Profețiile care s-au dovedit a fi falimentare sursa: arhivă EVZ

În ultimii ani, unele dintre cele mai importante servicii secrete ale lumii au dat-o în bară atunci când a venit vorba despre anticiparea unor mari evenimente. Cele mai clare exemple sunt războaiele din Afganistan și Rusia.

SUA și Marea Britanie au prezis că invazia rusă va dura câteva zile. În Afganistan, au spus că armata va rezista timp de șase luni, dar a căzut în mâinile talibanilor în câteva ore.

Profeții făcute de serviciile secrete, care nu s-au adeverit

Agențiile de informații din țări precum Statele Unite ale Americii, Regatul Unit și Franța nu au avut un succes deosebit în analizele lor despre dezvoltarea războiului din Ucraina. Este adevărat că, cu această ocazie, CIA și alte servicii de spionaj americane au anticipat cu mai multă sau mai puțină acuratețe iminența unei invazii rusești, chiar și atunci când mulți analiști internaționali au negat-o. Dar de acolo lucrurile nu au mers întotdeauna conform celor prevăzute.

Pentru început, războiul a intrat deja în cea de-a șasea săptămână când s-a subliniat încă de la început că invazia va fi o operațiune rapidă și puternică a trupelor de la Kremlin. Unele mass-media precum "The New York Times" au evidențiat faptul că informațiile naționale credeau că rezistența armatei și guvernului afgan va dura cel puțin șase luni în fața atacului taliban după retragerea trupelor americane, deși realitatea arăta că această structură de securitate era un castel de cărți care s-a prăbușit în doar câteva zile, conform „LA RAZON”, citat de RADOR

Ne puteți urmări și pe Google News

Dimpotrivă, s-a prezis că trupele ucrainene nu vor rezista timp de săptămâni sau chiar zile. Și deocamdată războiul pare că va dura cel puțin câteva săptămâni. Ceea ce s-a întâmplat cu acest conflict dezvăluie cât de dificil este să anticipezi evenimentele dintr-un război. Există mulți factori în joc care nu sunt întotdeauna bine echilibrați.

Președintele Joe Biden a anunțat un nou ajutor pentru guvernul de la Kiev

În cazul Ucrainei, rezistența soldaților locali a surprins comunitatea internațională. Faptul că în ultimii ani Forțele Armate au primit pregătire militară în SUA și cantități mari de arme aprobate de Washington în valoare de peste 3.000 de milioane de dolari nu este banal. În Congresul SUA, mulți congresmeni spun acum că, dacă ar fi cunoscut curajul și capacitatea militară de care au dat dovadă trupele ucrainene, Washingtonul ar fi trimis mai multe arme înainte de război. De fapt, în ultimele săptămâni președintele Joe Biden a anunțat un nou ajutor pentru guvernul de la Kiev pentru a cumpăra mai multe drone, lansatoare de rachete și rachete.

Dar comunitatea de informații care a ieșit cel mai rău în conflictul din Ucraina a fost cea franceză, până la punctul în care șeful serviciilor de informații militare, generalul Éric Vidaud, a fost nevoit să-și părăsească postul, în care a rezistat doar șapte luni, pentru că nu a prevăzut invazia rusă din Ucraina. Pentru președintele Emmanuel Macron, care a jucat un rol de liniștire nereușit în fața capriciilor războinice ale lui Vladimir Putin, aceasta a dat o lovitură uriașă credibilității diplomației franceze.

Nici serviciile militare de informații ale Regatului Unit, care monitorizează public zilnic evoluția războiului, nu au reușit să constate că forțele ucrainene, dincolo de a-și apăra pozițiile și principalele orașe, au reușit să desfășoare o strategie care include utilizarea tancurilor și avioanelor de luptă pentru a ataca pozițiile rusești în afara Kievului și a altor orașe într-un mod care demonstrează că scopul lor nu este doar să recucerească teritoriul, ci să distrugă forțele ruse.

Rusia este a doua putere militară din lume

Nu numai că a fost subestimată capacitatea defensivă a forțelor ucrainene. Cel mai rău, subliniază diverși analiști, este că a fost exagerată capacitatea militară ofensivă a trupelor de la Kremlin, după cum a recunoscut săptămâna aceasta principalul comandant NATO și șeful Comandamentului European al SUA (EUCOM), generalul Tod Wolters. Rusia este a doua putere militară din lume, cu mai mult de mii de focoase nucleare, dar în invazia terestră a Ucrainei a suferit accidente logistice precum perforații în vehiculele sale, avarii la tancuri și mașini blindate, lipsă de provizii și, în consecință, ambuscade în care echipele lor militare au fost copleșite.

De asemenea, factorul uman și capacitatea de conducere a președintelui Volodimir Zelenski sunt extrem de importante. Carisma și curajul lui i-au unit pe compatrioți și au insuflat energie unei populații care s-a alăturat soldaților săi. Nicio legătură cu președintele afgan Ashraf Ghani, care a fugit din țară cu prima ocazie, lăsând o națiune orfană de exemplu și model.

În partea adversă au existat și erori grave. S-a publicat că Putin a fost înșelat de consilieri militari și că unii au fost chiar pedepsiți cu arest la domiciliu pentru că au oferit o analiză greșită a mersului războiului pentru a ascunde încetineala și dificultățile armatei ruse. Analiştii dau vina pe încrederea excesivă a Ministerului Apărării. Pentru Kremlin, pierderea a șase generali ai săi în doar o lună de luptă a fost dureroasă, mai mult decât în timpul războiului împotriva Afganistanului din anii 1980.