Revine „la modă” o mai veche metodă de înșelătorie, practicată de escroci la începutul anilor ’90. Hoții dau dovadă de îndrăzneală și își jefuiesc victimele, în public, de sume importante de bani. Dacă nu-și verifică rapid buzunarele sau portofelele, cei păcăliți descoperă prejudiciul chiar și după câteva ore, când infractorii sunt departe, deja.
În lipsă de imaginație, infractorii revin la vechile metode de înșelătorie, din primii ani de după Revoluție. Este vorba despre „șmen” sau „maradona”, așa cum este cunoscută în argou. Iar primele victime au apărut deja.
Curtea de Apel Timișoara a pronunțat decizia finală într-un astfel de dosar, de înșelătorie, în care victimă a fost un bărbat care încerca să vândă un telefon. Acesta a fost păcălit cu suma de 900 de lei, însă infractorul a scăpat fără închisoare, din cauza prescrierii faptelor, ca urmare a deciziilor CCR. Chiar dacă escrocul este în libertate și poate înșela oricând o altă persoană, din actele de la dosarul său putem să ne dăm seama în ce constă escrocheria și, astfel, să ne păzim.
În cazul de la Timișoara, escrocul și-a ales victima de pe un site de vânzări online. Aceasta, victima, avea un telefon de vânzare și cerea prețul de 1.000 de lei. A fost contactat de infractor și s-au întâlnit într-un loc public. După ce a verificat aparatul, ca să se asigure că este în regulă, așa-zisul cumpărător i-a înmânat vânzătorului un teanc de bancnote după care a dispărut.
Verificând bancnotele, cel care a scos telefonul la vânzare a constatat că este victima unei înșelătorii. Doar bancnota de deasupra teancului era de 100 de lei, iar restul de un leu.
Femeie înșelată în holul băncii
Un alt caz a apărut la Satu-Mare. Aici, escrocul a operat chiar în holul unei bănci comerciale, după ce și-a urmărit victima, o femeie, în timp ce retrăgea bani de la bancomat. S-a apropiat de ea și i-a solicitat să-i schimbe tot suma de 1.000 de lei.
Acesta i-a dat un teanc de bancnote de 200 de lei, cerându-i, în schimb bancnote de 100 de lei. Inițial femeia a refuzat, însă a cedat la insistențele agresive ale bărbatului. Cu atât mai mult cu cât nimeni din interiorul băncii nu a intervenit pentru a o scăpa de insistent.
După ce a primit cei 1.000 de lei în bancnote de 100 de lei individul „s-a răzgândit” cerând bancnote de 50 de lei. Cum femeia nu avea, acesta și-a cerut banii înapoi. Escrocul i-a returnat teancul de bancnote de 100 de lei, le-a luat pe cele de 200 de lei și a dispărut pretextând că se grăbește, înainte ca femeia să verifice. Aceasta și-a dat seama că a fost păcălită, când a constatat că a primit 200 de lei, în loc de 1.000, fiind păgubită cu 800 de lei.
Recomandările poliției în cazul șmenarilor
În aceste condiții, dat fiind numărul din ce în ce mai mare de victime, poliția face o serie de recomandări.
Se recomandă evitarea unor astfel de schimburi, pentru sume mari de bani, cu persoane necunoscute. Cel mai bine, atunci când aveți de schimbat mai mulți bani apelați la unitățile bancare, unde puteți primi ajutor.
În cazul în care vă confruntaţi cu astfel de situaţii, poliţiştii vă sfătuiesc să reţineţi cât mai multe amănunte referitoare la persoanele care vă abordează (vârsta aproximativă, detalii legate de fizionomie, vestimentaţie, etc.), tipul, marca şi numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport cu care circulă şi direcţiile de deplasare.
Astfel, va fi mai ușor pentru investigatori să-i identifice pe escroci și să vă recupereze banii furați, după cum relateazăAntena 3.