Escrocherie periculoasă. Ți se fură datele de pe card
- Mădălina Sfrijan
- 31 ianuarie 2025, 22:35

În ultimele luni, numărul escrocheriilor telefonice a crescut semnificativ. Infractorii au apelat la noi metode de a copia datele utilizatorilor de telefonie. Victimele pot fi lăsate fără bani pe card, după ce răspund la un simplu apel primit pe telefonul mobil.
O nouă metodă de escrocherie. Ce numere folosesc infractorii
Schemele de fraudă sunt tot mai sofisticate, iar experții în securitate cibernetică au avertizat că banii furați de infractorii cibernetici nu pot fi recuperați cu ușurință.
Utilizatorii de telefonie trebuie să fie atenți la prefixul fiecărui număr de pe care primesc un apel. În încercarea de a convinge victimele, aceștia folosesc diferite coduri locale. De exemplu, pentru zona Conneticut și Texas, codurile folosite sunt 959 și 346.
Cum acționează infractorii
Cea mai întâlnită escrocherie presupune „falsificarea numerelor” și este denumită caller ID spoofing. Infractorii pot modifica numerele afișate pe ecranul telefonului, reușind astfel să convingă victimele.

Hackeri Sursa foto: EVZ
În majoritatea cazurilor, aceștia susțin că reprezintă o bancă și reușesc să inducă în eroare multe persoane. Potrivit raportului ReversePhone, cele mai des folosite numere de telefon sunt (217) 402-131 și (202) 456-1111
De cele mai multe ori, infractorii acționează în perioada sărbătorilor. Mulți dintre ei ajung să își convingă victimele că au câștigat un premiu uriaș. O parte dintre infractorii cibernetici dau asigurări că vor transfera suma câștigată, însă solicită accesul la datele personale.
Ulterior, utilizatorul de telefonie pierde controlul asupra aplicației bancare.
Cum te poți proteja
Escrocii le cer utilizatorilor de telefonie să tasteze diferite coduri precum *72 sau **21. Prin aceste comenzi, controlul asupra mesajelor poate fi preluat cu ușurință.
„Am fost sunat de cineva care pretindea că este de la serviciul pentru clienți al unei companii de carduri de credit. Mi-au spus că cineva a încercat să-mi folosească cardul și mi-au cerut să introduc un cod pe telefon. Norocul meu a fost că am verificat înainte și am descoperit că era o înșelătorie”, a povestit un utilizator.
SUA, loc fruntaș la numărul escrocheriilor
În ultimele luni, Statele Unite s/au aflat pe lista preferințelor infractorilor, fiind raportate peste 1 .000 de cazuri de fraude telefonice bancare. Regiunile în care au existat cele mai multe victime au fost Colorado, Pennsylvania, Connecticut și Texas.
Experții în securitate securitate cibernetică le recomandă utilizatorilor de telefonie să verifice cu atenție prefixul numerelor noi. De asemenea, aceștia trebuie să știe că băncile nu vor solicita date importante prin telefon.