Doi bărbaţi, suspectaţi că s-au dat drept ministrul francez Jean-Yves Le Drian în faţa unor bogștași pentru a le cere zeci de mii de euro, au fost condamnaţi miercuri de Curtea de Apel de la Paris la şapte, respectiv zece ani de închisoare, informează Agepres.
Pedeapsa lui Gilbert Chikli, 55 de ani, a fost redusă cu un an faţă de cea de 11 ani din prima instanţă, în timp ce pedeapsa lui Anthony Lasarevitsch, 36 de ani, a rămas cea pronunţată în martie. Cele două verdicte prevăd şi o perioadă de siguranţă: condamnaţii vor executa minimum două treimi din pedepse, neputând beneficia de nicio reducere sub acest prag.
Curtea de Apel de la Paris a considerat că cei doi, care nu au fost prezenţi miercuri dimineaţa în boxa acuzaţilor, erau iniţiatorii unei ample escrocherii puse în aplicare în 2015-2017. În perioada respectivă, mai mult de 150 de persoane şi organizaţii - printre care regele Marocului, directorii companiilor Total şi Vinci, arhiepiscopul Parisului - au fost contactate de un bărbat ce se prezenta drept domnul Le Drian, pe atunci ministru al apărării şi în prezent ministru de externe al Franţei. "Ministrul" le cerea, de urgenţă, un sprijin financiar pentru operaţiuni secrete ale statului francez, promiţând o restituire imediată a sumelor. Pentru a convinge, escrocii utilizau mail-uri false, documente false şi uneori chiar o mască din silicon. Omul de afaceri turc Inan Kirac şi liderul spiritual al ismailiţilor (comunitate şiită - n. red.), Aga Khan, au fost înşelaţi cu peste 50 de milioane de euro.
Chikli şi Lasarevitsch au susţinut că sunt nevinovaţi şi au făcut apel la primele condamnări. Judecaţi din nou în iunie, ei au recunoscut pentru prima dată că au început să pună în aplicare în 2017, în Ucraina, un plan de înşelătorie similar; ei intenţionau să se dea drept Prinţul Albert al II-lea de Monaco. Cu toate acestea, cei doi au continuat să susţină că nu sunt implicaţi în dosarul "falsului Le Drian", afirmând că schema era cunoscută şi că o altă echipă a dat lovitura.
Chikli avea antecedente penale în justiţia franceză. El era cunoscut drept pionier al escrocheriei supranumite "falsul preşedinte", în care un escroc se dă la telefon drept şef care discută cu salariaţii subordonaţi, cu scopul de a i se transfera bani. În 2015, după ce fugise în Israel, el a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a escrocat mai multe mari companii.
Curtea de Apel a confirmat de asemenea daune-interese de 44 milioane de euro, respectiv 10,6 milioane de euro pentru principalele victime şi a adăugat 15.000 de euro cheltuieli de judecată, scrie Agerpres.