O escrocherie în mediul online a început să facă victime, din nou. Un singur clic te poate lăsa fără banii din conturi. Înșelătoria de tip phishing a fost folosită deja în Spania, Franța și mai multe țări din Europa Centrală.
O metodă de înșelătorie în mediul online a început să fie din nou folosită. În doar câteva secunde, datele contului bancar pot fi furate și poți rămâne fără bani. Este vorba despre un email, care conține un mesaj ce te invită să dai clic pe un fișier atașat. Odată făcut acest lucru, datele personale ajung la infractorilor cibernetici.
Acest tip de înșelătorie a făcut deja victime în Franța și în Europa Centrală, iar acum a început să fie folosită din nou în Spania. Este vorba de Agent Tesla, infamul „infostealer” care a reapărut într-o campanie de phishing destinată în principal utilizatorilor spanioli.
Escrocheria, deși nu este nouă, este formulată diferit. Infractorii cibernetici se prezintă ca aparținând băncii populare CaixaBank, ademenind pe cei mai puțini prudenți cu e-mailuri înșelătoare intitulate „Notificarea transferului de bani făcut în favoarea ta”.
În aceste capcane au crezut multe persoane care așteptau ca o anumită sumă de bani să le fie restituită în conturi.
Cum funcționează înșelătoria Agent Tesla
Infractorii cibernetici folosesc fișiere comprimate, cu extensia .RAR. Atunci când cineva accesează acest fișier atașat în email, îi permite agentului Tesla să intre în sistemul de pe care s-a deschis fișierul. Acest malware specializat în furtul de informații confidențiale se infiltrează în calculatoare și începe să controleze informații confidențiale, cum ar fi parole stocate în browsere și aplicații corporative, e-mailuri ale clienților, clienți FTP, VPN-uri și multe altele.
După ce obține datele personale ale victimelor, agentul Tesla le poate folosi pentru a goli conturi sau pot fi vândute pe dark web altor infractori cibernetici.
Pentru a nu deveni victima acestor tipuri de înșelătorii, este important să vă luați câteva măsuri de siguranță online. În primul rând trebuie verificată autenticitatea email-urilor pe care le primiți, în special cele care conțin linkuri sau atașamente.
Atunci când așteptați o sumă de bani de la cineva, înainte de a accesa orice atașament din email, contactați direct entitatea care se presupune că ar fi confirmat transferul. În plus, păstrarea software-ului nostru de securitate și a sistemului de operare la zi este esențială pentru a detecta și a preveni infiltrarea programelor malware. Nu ar trebui să subestimăm importanța de a avea o soluție anti-malware fiabil, spun specialiștii, potrivit ziarulromanesc.de.