Escobar a fost mic copil! Narco-teroriștii mexicani, mai periculoși decât Al Qaida și ISIS

Narcoteroriștii din America Latină să fi tratați de SUA la fel teroriștii islamici, chiar dacă asta înseamnă o relație mai instabilă cu Mexicul, scrie NationalInterest.

Arestarea fostului ministru al Apărării din Mexic, Salvador Cienfuegos Zepeda, sub acuzațiile de trafic de droguri, arată încă o dată cât de mult au pătruns anumite „grupări de crimă organizată” în instituțiile statului. Și modul în care ele s-au transformat în insurgenți teroriști transnaționali, ce periclitează securitatea întregii emisfere.

Aceste grupări estompează linia dintre criminalitate și terorism și se comportă din ce în ce mai mult ca niște organizații teroriste în ceea ce privește teritoriul controlat, numărul de oameni și echipament militar deținut, precum și acțiunile desfășurate împotriva statului și a instituțiilor sale. Localnicii au început, de asemenea, să le perceapă ca alternative la guvern și la statul de drept. Provocarea este însă imensă, din cauza înrădăcinării corupției politice, a slăbiirii sistemelor juridice, a lipsei controlului statului asupra teritoriului.

Nu întâmplător, narco-teroriștii mexicani au copiat obiectivul columbianului Pablo Escobar, încercând să controleze teritoriile țării, atât prin mijloace militare și prin intimidare, cât și prin capturarea statului și a corupției. Cartelul de la Medellin al lui Escobar pare acum să fi fost un mic copil, deoarece cel mai mare pericol vine acum de la narco-teroriștii mexicani. Și asta din cauza gradului lor sofisticat de operare, a apropierii geografice față de Statele Unite și a extindetii globale. Spre deosebire de ISIS sau Al Qaeda, care operează în diferite țări ale lumii islamice, Cártel de Jalisco Nueva Generación (CJNG) s-a infiltrat în interiorul SUA și are centre de distribuție în New York, Chicago, Los Angeles și Atlanta. Între timp, în Mexic, CJNG este prezent în 24 din cele 32 de state mexicane și contestă atât autoritatea statului, cât și capacitatea lui de a guverna. În ultimele luni, CJNG a încercat să-l asasineze pe șeful securității orașului Mexico și a ucis un judecător federal.

Inspirați de organizațiile politice, narcoteroriștii s-au angajat și într-o politică a bastonului și morcovului. În timpul pandemiei, CJNG a distribuit alimente în cutii etichetate cu numele grupării lor în zeci de localități din Mexic. În anii 1980, Pablo Escobar și cartelul Medellin au construit case pentru săraci. În acest fel, narco-teroriștii se angajează în asistență socială, vrând să obțină legitimitate în rândul populației.

Iar puterea acestor organizații mexicane s-a extins până în Columbia, unde au preluat afacerile cu droguri. Cel puțin 35 de carteluri sunt la ora actuală în Mexic, iar în Columbia afacerile au fost preluate de cele mai puternice trei dintre ele: CJNG, Zeta și Cartelul Sinaloa.

Iar legătura dintre terorism și crima organizată înseamnă al Qaeda talibanii / ISIS/ traficanții de droguri, tutun și petrol. În America Latină, armatele și puterea militară Al Qaida, rețeaua afiliată Jabhat al Nusra, iar mai apoi ISIS sunt stăpânite de așa-numitele „carteluri”.

Drept urmare, SUA trebuie să desemneze „cartelurile” mexicane drept organizații teroriste străine. Asta va da mai multe instrumente de luptă guvernului SUA, dacă guvernul mexican nu dorește sau nu poate să le confrunte. Teama de a afecta relațiile bilaterale nu ar trebui să mai primeze, iar diplomația americană trebuie să pună aceeași presiune asupra Mexicului ca și în cazul Columbiei în anii '90. În caz contrar, SUA riscă să aibă la granițele sale un narcostat eșuat.

Sursa