Erori ignorate de BNR pe bancnota de 20 de lei. Nepăsarea este prezentă și pe bnr.ro
- Daniel Teodoreanu
- 3 decembrie 2021, 13:44
Reprezentanții BNR au fost atenționați că bancnota de 20 de lei are câteva greșeli de scriere, prezente de altfel și pe alte bancnote. Cea care a observat eroarea reprezentanților Băncii Naționale a României este jurnalista Ana Iorga, care posedă un doctorat în lingvistică. De asemenea, erorile de scriere continuă inclusiv pe site-ul bnr.ro, chiar în secțiunea dedicată bancnotei pe care a fost inserat chipul celebrei eroinei Ecaterina Teodoroiu.
Pornind de la erorile de pe bancnota de 20 de lei – prima care conține portretul unei femei, Ecaterina Teodoroiu, eroina din Primul Război Mondial –, Ana Iorga a completat că, în general, nu prea este respectată scrierea corectă a diacriticelor.
Greșeala a fost remarcată pe Facebook și de un designer cunoscut, Alin Tămășan. Astfel, pe noua bancnotă, litera Ă are o diacritică diferită de cea pe care o folosim în mod obișnuit acolo unde este scris BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI.
„Mai precis, căciulița lui Ă are formă ascuțită, asemănătoare unui vârf de săgeată sau literei v și nu obișnuitul semn rotund: ˘ Este o eroare, spune, pentru Libertatea, jurnalista Ana Iorga, realizatoarea emisiunii „Pe cuvânt” de la Antena 3 și cercetătoare la Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”.
Și e o eroare prezentă pe toate bancnotele aflate în circulație, cele de 1 leu, 10 lei, 100 de lei, 200 de lei, 500 de lei″, arată sursa citată. „Semnul diacritic corect pentru litera ă/Ă este breve, un semn diacritic în formă de căciulă. Este un semn care se mai folosește și în codul pronunției, pentru a indica rostirea scurtă a unei vocale.
BNR nu este atentă la detalii
Or, pe bancnota de 20 de lei, pe Ă din BANCA NAȚIONALĂ, observăm că e folosit, de fapt, caron, adică un circumflex întors, de forma literei v. E greșit, dar nu e un dezastru.
Și dacă mă uit bine, acel v parcă nu-i atât de ascuțit. Trebuie să luăm în calcul faptul că aceste semne pot arăta ușor diferit în funcție de fontul ales și de stilizarea literelor.
Times New Roman, de pildă, e un font fără surprize, care afișează corect semnele diacritice, pe când alte fonturi nici nu au disponibile literele cu diacritice de care avem nevoie.
Dacă tot luăm banii la bani mărunți, e interesant că pe bancnota de 20 de lei avem și semnul diacritic greșit pe Ă din BANCA NAȚIONALĂ, dar avem și semnul corect, rotunjit, pe Ă din DOUĂZECI.
Greșeli și site-ul bnr.ro
De fapt, pe toate bancnotele noastre, din câte văd, Ă din BANCA NAȚIONALĂ e scris greșit cu semnul caron, de forma unui v mic. În plus, pe bancnota de 100 de lei, și la UNA SUTĂ, semnul diacritic pentru Ă e mai curând un v mic decât o căciulă rotunjită.
Evident, dacă suntem foarte scrupuloși, observăm aceste detalii. Și e bine să fim așa, pentru că sunt înscrisuri oficiale, care ne trec pe sub ochi zilnic și trebuie să fie corecte, în acord cu normele academice actuale”, a declarat Ana Iorga.
În acest context, reprezentanții BNR au fost rugați să comenteze erorile depistate. Conform libertatea.ro, reacția lor a fost următoarea: „E același font care a fost folosit și înainte de 2000, nu am schimbat nimic, doar au fost tăiate niște zerouri atunci.”
Cine intră pe site-ul oficial al BNR (bnr.ro) pentru a citi descrierea bancnotei de 20 de lei o să observe o greșeală de scriere. Este încă un semn care arată că la Banca Națională a României nu se pune accent pe corectitudinea scrierii.