Evenimentul ZileiActualitateErori ignorate de BNR pe bancnota de 20 de lei. Nepăsarea este prezentă și pe bnr.ro

Erori ignorate de BNR pe bancnota de 20 de lei. Nepăsarea este prezentă și pe bnr.ro

Erori ignorate de BNR pe bancnota de 20 de lei. Nepăsarea este prezentă și pe bnr.ro
Reprezentanții BNR au fost atenționați că bancnota de 20 de lei are câteva greșeli de scriere, prezente de altfel și pe alte bancnote. Cea care a observat eroarea reprezentanților Băncii Naționale a României este jurnalista Ana Iorga, care posedă un doctorat în lingvistică. De asemenea, erorile de scriere continuă inclusiv pe site-ul bnr.ro, chiar în secțiunea dedicată bancnotei pe care a fost inserat chipul celebrei eroinei Ecaterina Teodoroiu.

Pornind de la erorile de pe bancnota de 20 de lei – prima care conține portretul unei femei, Ecaterina Teodoroiu, eroina din Primul Război Mondial –, Ana Iorga a completat că, în general, nu prea este respectată scrierea corectă a diacriticelor.

Greșeala a fost remarcată pe Facebook și de un designer cunoscut, Alin Tămășan. Astfel, pe noua bancnotă, litera Ă are o diacritică diferită de cea pe care o folosim în mod obișnuit acolo unde este scris BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI.

„Mai precis, căciulița lui Ă are formă ascuțită, asemănătoare unui vârf de săgeată sau literei v și nu obișnuitul semn rotund: ˘
Este o eroare, spune, pentru Libertatea, jurnalista Ana Iorga, realizatoarea emisiunii „Pe cuvânt” de la Antena 3 și cercetătoare la Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”.

Și e o eroare prezentă pe toate bancnotele aflate în circulație, cele de 1 leu, 10 lei, 100 de lei, 200 de lei, 500 de lei″, arată sursa citată. „Semnul diacritic corect pentru litera ă/Ă este breve, un semn diacritic în formă de căciulă. Este un semn care se mai folosește și în codul pronunției, pentru a indica rostirea scurtă a unei vocale.

BNR nu este atentă la detalii

Or, pe bancnota de 20 de lei, pe Ă din BANCA NAȚIONALĂ, observăm că e folosit, de fapt, caron, adică un circumflex întors, de forma literei v. E greșit, dar nu e un dezastru.

foto: BNR

Și dacă mă uit bine, acel v parcă nu-i atât de ascuțit. Trebuie să luăm în calcul faptul că aceste semne pot arăta ușor diferit în funcție de fontul ales și de stilizarea literelor.

Times New Roman, de pildă, e un font fără surprize, care afișează corect semnele diacritice, pe când alte fonturi nici nu au disponibile literele cu diacritice de care avem nevoie.

Dacă tot luăm banii la bani mărunți, e interesant că pe bancnota de 20 de lei avem și semnul diacritic greșit pe Ă din BANCA NAȚIONALĂ, dar avem și semnul corect, rotunjit, pe Ă din DOUĂZECI.

Greșeli și site-ul bnr.ro

De fapt, pe toate bancnotele noastre, din câte văd, Ă din BANCA NAȚIONALĂ e scris greșit cu semnul caron, de forma unui v mic. În plus, pe bancnota de 100 de lei, și la UNA SUTĂ, semnul diacritic pentru Ă e mai curând un v mic decât o căciulă rotunjită.

foto: BNR

Evident, dacă suntem foarte scrupuloși, observăm aceste detalii. Și e bine să fim așa, pentru că sunt înscrisuri oficiale, care ne trec pe sub ochi zilnic și trebuie să fie corecte, în acord cu normele academice actuale”, a declarat Ana Iorga.

În acest context, reprezentanții BNR au fost rugați să comenteze erorile depistate. Conform libertatea.ro, reacția lor a fost următoarea: „E același font care a fost folosit și înainte de 2000, nu am schimbat nimic, doar au fost tăiate niște zerouri atunci.”

Cine intră pe site-ul oficial al BNR (bnr.ro) pentru a citi descrierea bancnotei de 20 de lei o să observe o greșeală de scriere. Este încă un semn care arată că la Banca Națională a României nu se pune accent pe corectitudinea scrierii.


Accesează: