Cei aproximativ 11.000 de oameni care au fost răniţi la Cairo în timpul protestelor ce l-au alungat de la putere pe preşedintele Hosni Mubarak, în februarie, zac în spitale, uitaţi de autorităţile egiptene, iar atacatorii lor nu au fost încă pedepsiţi, scrie „Los Angeles Times”.
Mahmoud Mohamed, un egiptean care a încercat să îşi protejeze doi prieteni în timpul protestelor, a fost bătut de forţele de securitate şi călcat în picioare. Dupa aceea, nu a putut vorbi, merge sau mânca. Internat la spitalul universitar privat Kasr El Aini, din Cairo.
Mohamed este hrănit de mama sa cu ajutorul unui tub. Declarat erou al revoluţiei, el are însă un mare regret: cei doi prieteni pe care a încercat să îi apere au fost îmupşcaţi mortal de către forţele de securitate.
Promisiuni nerespectate Situaţia medicală a celor răniţi în timpul protestelor de la începutul anului este la fel de neclară ca situaţia politică a Egiptului, condus de un guvern militar care a programat alegeri în toamnă, mai notează „Los Angeles Times”.
Oficialii guvernamentali au promis că vor despăgubi familiile protestatarilor răniţi şi vor intenta procese celor vinovaţi. Acestea stagnează de când primul poliţist acuzat de uciderea revoluţionarilor a dispărut înaintea procesului şi a fost condamnat la moarte în contumacie.
Organizaţia Egipteană pentru Drepturile Omului a dat în judecată guvernul, cerând compensaţii financiare pentru răniţi. Până în prezent, doar 3.500 dintre cei răniţi au fost internaţi in spitalele publice, restul apelând la doctori particulari. Ajutoare financiare au mai fost oferite de donatori privaţi şi de conducerea spitalului Kasr El Aini. Aceasta i-a internat gratuit pe cei care puteau dovedi că au fost răniţi în timpul revoltelor de la începutul anului.