Eroii de la Londra. Oamenii care au dat dovadă de curaj în fața teroriștilor
- Simona Stupar
- 6 iunie 2017, 00:00
În atentatul terorist din Londra s-au remarcat mai mulți oameni de rând, care fi e au ajutat victimele, fi e au sprijinit polițiștii la prinderea atacatorilor, fi ecare în felul său fi ind un erou. Printre ei s-a numărat și brutarul de 32 de ani din Iași.
Florin Morariu lucrează în Marea Britanie de un an și jumătate ca brutar iar gesturile sale de curaj de sâmbătă seara au fost popularizate de presă și de rețelele de socializare. Acum este așteptat la Ambasada României din Londra, ambasadorul Dan Mihalache declarând că îi va propune ministrului român de Externe să-l recompenseze pentru eroismul său. Florin Morariu a descris pe larg, într-un interviu pentru EuropaFM, clipele de groază prin care a trecut în seara aceea. „Eram la muncă, am început tura la 19.40. La brutăria la care lucrez eu, este un geam mare, de 4 metri jumate, care dă spre strada principală. La ora 22.20, cam așa, am văzut foarte mare agitație în stradă. I-am spus colegului meu, de naționalitate croată, să mergem să vedem ce se întâmplă afară, pentru că era agitație, oamenii fugeau, cădeau pe jos, femeile leșinau. Am spus: hai să ieșim și noi, să vedem ce se întâmplă, că se întâmplă ceva. La ușă erau turiste brazilience, plângând, se rugau de noi să le lăsăm înăuntru”, a povestit el.
Navete contra cuțite
Când a aflat de la una dintre femei că atacatorii nu au puști, ci cuțite, a decis să iasă, înarmat cu două navete pentru pâine, să vadă ce se întâmplă. „Am văzut că din Borough Market tot ieșeau oameni, fugeau, foarte disperați, se împiedicau. Am luat navetele alea și am mers într-acolo (…) După 5-10 pași, în stânga mea, pe una dintre alei, am văzut patru persoane - un om normal, un cetățean care venea spre mine; alți doi în lateral, mai în spate; iar în urma celor doi venea altul, pe care nu-l puteam vedea prea bine”, își amintește Moroianu. A asistat la înjunghierea unui bărbat: „M-am panicat în momentul ăla, nu știam ce să fac. Mi-a fost și milă, și ciudă, și frică, toate sentimentele deodată. Am luat o navetă, am aruncat-o spre atacator, știam că o să se ferească, dar m-am apropiat. Cu a doua navetă pe care am aruncat-o l-am lovit în zona feței. Când a căzut, deja intra în spatele lor duba de poliție”. În final, polițiștii i-au spus să fugă și au aruncat o grenadă paralizantă. Florin s-a înregistrat apoi cum alerga pe stradă și striga la însoțitorul lui să îi aducă o bâtă (un făcăleț) de sub bar, ca să se poată apăra la nevoie, iar filmulețul a făcut furori pe Facebook și în toată presa britanică.
Parlamentarul erou
Tot pe Facebook a circulat ieri și o fotografie carel înfățișa pe Tobias Ellwood, parlamentar britanic conservator, fost căpitan în armata britanică. În 2002, fratele său a fost ucis într-un atac terorist în Bali, comis de Jemaah Islamiah, o grupare islamistă radicală. Ellwood a fost văzut lângă polițistul înjunghiat în atacul terorist de la Londra (care ulterior a murit) și a sărit să-i acorde primul ajutor.
Foto Tobias Ellwood
"Aruncam cu scaune, cu sticle…"
Un alt personaj descris de presa britanică povestea: „Am aruncat cu sticle, halbe, scaune, tabureți, dar eram lipsit de apărare”. Gerard Vowls a povestit pentru BBC cum a văzut un bătrân care zăcea pe stradă și spunea că a fost înjunghiat. Apoi a văzut „trei musulmani”, care alergau și au început să înjunghie o fetiță și un alt bărbat. „Alergau și strigau: Asta este pentru Allah”, își amintește martorul. Bărbatul a povestit că l-a lovit pe unul dintre atacatori în ceafă, în timp ce arunca cu diferite obiecte în el, apoi a fost fugărit de aceștia, dar a scăpat nevătămat.
Arestarea unor suspecți români a fost infi rmată
Polițiștii au arestat duminică 12 suspecți (șapte femei și cinci bărbați) în atentatul de la Londra, iar luni dimineață alte „căteva persoane”. Martorii au descris descinderile armate care au avut loc într-un bloc în care trăia unul dintre cei trei atacatori. Mai multe unități de poliție au sosit la adresele de lângă stația de metrou Barking, Michael Mimbo, de 25 de ani, a povestit că a auzit mașinile oprind cu scârțâit de roți și strigăte „La pământ, la pământ!”, iar când a ieșit a văzut trei oameni întinși pe jos, cu armele îndreptate spre ei. „Era haos”, a spus tânărul, care a văzut cum au fost reținuți patru bărbați și o femeie. Alți locatari spun că unul dintre atacatori trăia acolo, cu soția și doi copii mici. Ken Chigbo l-a recunoscut pe terorist din pozele apărute în presă, pentru că era îmbrăcat cu un tricou al echipei de fotbal Arsenal. „L-am văzut sâmbătă, pe la ora 15, și purta exact aceleași haine”, a spus el.
Îl știa de trei ani și uneori juca fotbal sau tenis de masă cu el. „Era sociabil și prietenos, ne-a invitat la un grătar – îți dădea un sentiment de siguranță”, a adăugat el. Totuși, atacatorul l-ar fi întrebat sâmbătă de unde a închiriat o furgonetă și dacă mașina avea cutie automată. „Acum mi se pare foarte ciudată discuția, având în vedere ce s-a întâmplat mai târziu”. Alți locatari și-au amintit cum spunea el că „trebuie să fii un musulman credincios”, dar și că a fost implicat într-un scandal, într-o moschee, în 2015. Informațiile despre arestarea a doi cetățeni români nu au fost confirmate de autoritățile române. MAE a precizat că Poliția Metropolitană nu are date în acest sens.