Evenimentul Zilei > Actualitate > EROII căzuţi în Afganistan, AVANSAŢI post-mortem. Crosul veteranilor, AMÂNAT. Ceremonii militare în TOATĂ ŢARA
EROII căzuţi în Afganistan, AVANSAŢI post-mortem. Crosul veteranilor, AMÂNAT. Ceremonii militare în TOATĂ ŢARA

EROII căzuţi în Afganistan, AVANSAŢI post-mortem. Crosul veteranilor, AMÂNAT. Ceremonii militare în TOATĂ ŢARA

Cei doi militari care şi-au pierdut viaţa, sâmbătă, în urma unui tragic incident care a avut loc în timpul executării unei misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan vor fi avansaţi în grad, post-mortem, de minsitrul apărării naţionale, Mihnea Motoc. Plutonierul Iulian Dumitrescu și sergentul Adrian Vizireanu vor primi gradul de sublocotenent. În urma tragediei, crosul veteranilor, programat duminică, 8 mai, a fost amânat.

În urma tragediei care a avut loc, sâmbătă dimineaţă, în teatrul de operaţii din Afganistam, ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, îi va avansa la gradul de sublocotenent post-mortem pe plutonierul Iulian Dumitrescu și pe sergentul Adrian Vizireanu, care şi-au pierdut viaţa în timpul executării unei misiuni.

De asemenea, Minsiterul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat că, în urma evenimentului nefericit, crosul veteranilor de război „VeteRUN – Cupa Steaua”, programat pentru duminică, 8 mai, de la ora 11.00, a fost amânat pentru o dată ulterioară.

Luni, 9 mai, la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi militari.

“Conducerea ministerului îşi exprimă profundul regret pentru pierderea celor doi militari şi este alături de familiile greu încercate şi se informează în permanență despre evoluția stării de sănătate a militarului rănit”, transmite MApN.

 

Reamintim că doi militari români şi-au pierdut viaţa şi un al treilea a fost rănit în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, 7 mai, ora 10.45, în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani.

În urma incidentului, celor trei militari de la forţele pentru operaţii speciale, care au fost răniți, li s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi au fost transportați imediat la spitalul militar cel mai apropiat, transmite MApN.

Din nefericire, plutonierul Dumitrescu Iulian şi sergentul Vizireanu Adrian nu au supravieţuit, iar starea militarului rănit este stabilă și urmează să fie transferat la un spital din Germania.

Familiile victimelor au fost anunțate, iar incidentul este anchetat de o comisie militară.

Condoleanţe din partea minştrilor apărării şi internelor

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale transmite, în numele întregului personal, sincere condoleanţe familiilor militarilor decedaţi şi urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei medicale a celui rănit.

„Am aflat cu profundă tristeţe despre moartea militarilor care au căzut la datorie astăzi, în timpul executării unei misiuni în Afganistan. Atât personal, cât şi în numele tuturor militarilor români, transmit condoleanţe familiilor, prietenilor şi camarazilor lor de arme. Dumnezeu să-i odihnească pe acești bravi ostași și buni români!”, a transmis ministrul Mihnea Motoc.

De asemenea, ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, transmite sincere condoleanțe familiilor celor doi militari români care și-au pierdut viața în misiune în Afganistan și colegilor din Ministerul Apărării Naționale.

 

“Știm foarte bine care sunt riscurile acestei misiuni în Afganistan pentru că și noi am avut și avem în continuare angajați ai MAI în acest teatru de luptă. Alături de întreaga conducere a Ministerului Afacerilor Interne suntem alături de colegii noștri din Ministerul Apărării Naționale în acest moment de grea încercare” a transmis ministrul afacerilor interne.