Victima unei erori judiciare, despăgubită cu o sumă de 55 de ori mai mică decât a solicitat la CEDO

Victima unei erori judiciare, despăgubită cu o sumă de 55 de ori mai mică decât a solicitat la CEDO

Judecătorii au decis ca un bărbat care a fost victima unei erori judiciare să primească daune morale de 80.000 de lei din partea statului român. Sentinţa prin care s-a decis ca Petrică Manolachi să fie despăgubit este definitivă însă suma este cu mult mai mică decât cea pe care bărbatul a cerut-o atunci când a dat statul în judecată: 4,4 milioane de lei, scrie Botosaneanul.ro.

Petrică Manolachi, care are 40 ani, a fost victima unei erori judiciare din cauza căreia a petrecut 3 ani şi 4 luni în închisoare. El a fost achitat definitiv în 2017, după ce procesul său a fost redeschis ca urmare a unei decizii favorabile obţinută la CEDO.

Petrică Manolachi a fost reţinut la Iaşi, pentru complicitate la tâlhărie, în data de 27 aprilie 2002. În prealabil, a spus el, poliţiştii i-ar fi cerut să recunoască fapta.

Arestat preventiv în acel dosar, Manolachi a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare de judecătorii din Iaşi fără a mai fi însă audiat de ultima instanţă. A executat 3 ani şi 4 luni înainte de a fi eliberat condiţionat, în 2012.  

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2013, CEDO a arătat că justiţia română nu i-a oferit lui Manolachi un proces echitabil, invocând că acesta a fost condamnat de către instanţele de apel şi recurs fără a fi audiat şi fără audierea martorilor, arată sursa citată. 

Tot atunci, CEDO a obligat statul român să îi plătească lui Manolachi 3.000 de euro daune morale, deşi acesta solicitase 2.9 milioane de euro.

 În 2015, în baza deciziei CEDO, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a admis cererea de revizuire a dosarului lui Manolachi, trimiţând dosarul la Curtea de Apel Iaşi, pentru rejudecarea apelului. Atât Curtea de Apel Iaşi cât şi, mai apoi, Curtea Supremă, au dispus achitarea lui Manolachi, decizia fiind definitivă. Judecătorii au concluzionat că nu sunt probe care să demonstreze că, în 2002, Manolachi ar fi fost complicele unei fapte de tâlhărie.

În acelaşi document se mai preciza că Petrică Manolachi a fost închis în Penitenciarul Iaşi, într-o cameră cu 25 de paturi, în care se aflau peste 50 de deţinuţi, camera fiind „mizerabilă, plină de păduchi, ploşniţe, gândaci, etc., mâncarea furnizată de penitenciar era slab calorică şi în cele mai multe cazuri nu se putea consuma, doar pachetele l-au ajutat să supravieţuiască”.