Sătul de UE, Erdogan vrea ca Turcia să se alăture Organizației pentru Cooperare de la Shanghai
- Simona Stupar
- 21 noiembrie 2016, 16:49
Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, ieri, că Turcia nu are nevoie să se alăture Uniunii Europene „cu orice preț” și ar putea, în schimb, să devină parte a blocului de securitate dominat de China, Rusia și națiunile din Asia Centrală.
Aspirațiile Turciei, țară membră NATO, de a se alătura UE par mai departe ca niciodată de a se împlini, după 11 ani de negocieri.
Liderii europeni au fost critici la adresa Turciei în ceea ce privește drepturile omului, libertățile democratice, iar Ankara este exasperată de ceea ce numește „condescendența” Vestului.
„Turcia trebuie să se simtă în largul ei. Nu trebuie să vrea în UE cu orice preț. Aceasta este viziunea mea”, le-a spus Erdogan jurnaliștilor, la bordul avionului ce-i aducea din vizita în Pakistan și Uzbekistan, conform ziarului Hurriyet.
„De ce să nu fie Turcia în Organizația pentru Cooperare de la Shanghai? I-am spus asta președintelui rus, Vladimir Putin, președintelui kazah, Nazarbayev, și celor care sunt acum în organizația de la Shanghai”, a declarat liderul turc, ptorivit Euractiv.com.
„Cred că, dacă va exista o dezvoltare pozitivă în acest sens, dacă Turcia se va alătura organizației Shanghai, acets lucru ne va ajuta să acționăm cu mai multă lejeritate”, a explicat el.
China, Rusia și patru națiuni central-asiatice (Kazahstan, Kirghistan, Tadjikistan și Uzbekistan) formează Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (SCO) din 2001, un bloc regional de securitate, care vizează combaterea amenințării din partea islamului radical și a traficului de droguri din Afganistan.
Participarea Turciei la SCO, care inițial nu includea Uzbekistanul și era cunoscută ca organizația „Shanghai Five”, ar alarma, însă, Occidentul și câțiva membri ai NATO.
Kazahstanul, Uzbekistanul și Kirghistanul vorbesc limbi turcice, iar Ankara a semnat în 2013 un acord de parteneriat, pentru că „are același destin” ca membrii acestui bloc.
Mongolia, India, Iran, Pakistan și Afganistan sunt observatori ai organizației, iar Belarus, ca și Turcia, este „partener de dialog”. Partenerii de dialog au dreptul să participe la reuniuni la nivel ministerial și altfel de întâlniri ale SCO, dar nu au drept de vot.
Erdogan a cerut turcilor săptămâna trecută să aibă răbdare până la finalul acestui an, în ceea ce privește relațiile cu Europa și a adăugat că un referendum ar putea fi organizat privind aderarea la UE în 2017.