Erdogan vrea să fie sultanul Turciei. Ce modificări aduce Constituției

Erdogan vrea să fie sultanul Turciei. Ce modificări aduce Constituției Erdogan.Sursa foto: Facebook

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că dorește ca țara sa să aibă o nouă constituție, stârnind îngrijorarea opoziției, că această măsură îl va ajuta să-și consolideze puterea pe termen nelimitat.

Erdogan a declarat la o ceremonie publică, de investire a noilor judecători și procurori, că actuala Constituție este un produs al loviturilor de stat anterioare.

Actuala Constituție a Turciei datează din anul 1982, iar despre ea, președintele turc spune că este rodul unei perioade de mare zbucium.

Președintele Turciei vrea să modifice Constituția.

Președintele Turciei vrea să modifice Constituția.

”Nu putem accepta să întâmpinăm centenarul republicii noastre cu o constituție de după lovituri de stat. Cu voia lui Dumnezeu, ar trebui să încununăm lupta intensă pe care o ducem în sistemul judiciar din 2002 cu o constituție civilă, libertară și incluzivă”, a declarat Erdogan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Erdogan vrea să schimbe sistemul electoral

Ozgur Unluhisarcikli, un director de la Institutul Marchall, a declarat că Erdogan vrea să schimbe regula conform căreia candidații prezidențiali câștigători trebuie să obțină 50% din votul popular plus cel puțin un vot suplimentar.

La alegerile prezidențiale din Turcia din luna mai, Erdogan a fost forțat să participe la un al doilea tur de scrutin, pe care l-a câștigat apoi cu 52% din totalul voturile exprimate.

Unluhisarcikli a mai declarat că Erdogan dorește, de asemenea, ca noua Constituție să consacre valori sociale conservatoare, inclusiv limitări ale drepturilor LGBT și asigurarea dreptului femeilor de a purta vălul islamic, o practică pe care guvernele seculare anterioare au limitat-o.

De asemenea, Erdogan dorește să mențină alianța sa conservatoare unită printr-un proces constituțional care să îi atragă pe toți, divizând în același timp opoziția.

Se visează sultanul Turciei

Ryan Bohl, analist pentru Orientul Mijlociu, la compania de informații de risc RANE, a declarat că Erdogan, în vârstă de 69 de ani, caută să își consolideze puterea și să își lase mprenta asupra conducerii țării, atunci când nu va mai fi în funcție.

Bohl a mai spus că o nouă Constituție ar putea include un rol mai semnificativ pentru islam și unul diminuat pentru secularism. De asemenea, ar putea avea modalități de a ajuta partidul de guvernământ Justiție și Dezvoltare să rămână la putere chiar dacă popularitatea acestuia scade.

Erdogan și partidul său și-au văzut deja popularitatea scăzând în ultimii ani din cauza problemelor economice ale țării și a nemulțumirilor legate de numărul de refugiați care trăiesc în Turcia.

În perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din mai, Erdogan a declarat că o nouă Constituție va marca centenarul țării. Republica turcă modernă a fost fondată în 1923.

O nouă constituție ar avea nevoie de sprijinul a sute de legislatori pentru a obține aprobarea Parlamentului. Alternativ, mai puțini parlamentari din partidele care nu fac parte din coaliția de guvernare ar putea susține un referendum popular.