Erdogan se pregătește de președinție cu proiecte megalomanice

Erdogan se pregătește de președinție cu proiecte megalomanice

Premierul turc își cimentează candidatura pentru prima funcție în stat cu construcții faraonice - aeroporturi, tuneluri și canale - planuri care reflectă și ambițiile sale politice uriașe.

Cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din Turcia, premierul Recep Tayyip Erdogan, candidat aproape sigur în scrutinul din august, a lansat un nou proiect grandios: al treilea aeroport din Istanbul și ceea ce guvernul turc vrea să fie și cel mai mare de pe întreg mapamondul.

“Cel mai mare aeroport din lume se va înălța aici”, a declarat Erdogan în cursul ceremoniei care a marcat inaugurarea șantierului, afirmând că este o “zi istorică” pentru Istanbul și pentru Turcia. Prima fază a lucrărilor urmează să se încheie pe 29 octombrie 2017, iar noua infrastructură va primi 150 de milioane de pasageri anual atunci când va fi total operaţională, în 2018, potrivit premierului turc.

„Masacru ecologic”

Proiectul în valoare de 30 de miliarde de dolari și care a stârnit deja serioase controverse are la bază ambiția construirii unui complex care să rivalizeze cu aeroportul internațional Al Maktoum din Dubai, inaugurat în 2012, având o capacitate de 160 de milioane de pasageri anual, comentează AFP. Proiectul s-a lovit de ostilitatea organizaţiilor de mediu care au denunţat un “masacru ecologic” într-o zonă împădurită situată în apropierea lacului Terkos, unul din cele şase principale rezervoare de apă potabilă ale Istanbulului.

El face parte dintr-o serie de proiecte faraonice hotărâte de Recep Tayyip Erdogan, fost primar al orașului, printre care al treilea pod peste Bosfor, un tunel feroviar submarin și unul rutier între malul european și cel asiatic, precum și un canal larg care să unească Marea Neagră cu Marea Marmara pentru a degaja traficul care aglomerează acum strâmtoarea. Aceste proiecte au alimentat furia manifestanţilor care s-au mobilizat în iunie 2013 pentru salvarea unui parc din Istanbul, ameninţat de proiectul unui centru comercial uriaș, mişcare ce s-a transformat ulterior într-una antiguvernamentală.

Analiștii asociază însă aceste proiecte faraonice cu ambiția lui Erdogan de a fi la putere cel puțin până în 2023, când Republica Turcă marchează un secol de la înființarea sa. Dacă va candida, Erdogan are prima șansă în alegerile prezidențiale, primele din istoria țării, urmând ulterior să își atribuie prerogative sporite în baza unor amendamente constituționale, în condițiile în care funcția este în prezent una pur onorifică.

30 de miliarde de dolari va costa aeroportul din Istanbul pe care Turcia îl vrea cel mai mare din lume