Erdogan se declară gata sa „repună pe şine" relaţiile cu Europa

Sursa: Arhiva EVZ

LA LIBRE BELGIQUE. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a declarat marţi gata sa "repună pe şine" relaţiile dintre Turcia şi Uniunea Europeană, care cunosc mari tensiuni pe numeroase dosare, în special privind explorarea hidrocarburilor în Mediterana de est.

"Suntem gata să punem pe şine relaţiile noastre", a declarat dl Erdogan într-un discurs în faţa ambasadorilor ţărilor din UE la post la Ankara. "Sperăm că prietenii noştri europeni vor arăta aceeaşi voinţă".

În decembrie, liderii Uniunii Europene, reuniţi în summit la Bruxelles, au decis să sancţioneze acţiunile "ilegale şi agresive" ale Turciei în Mediterana contra Greciei şi Ciprului.

Summitul UE a adoptat sancţiuni individuale menite să ţintească persoane implicate în activităţile de explorare făcute de Turcia în Mediterana de est.

Lucrările de explorare a gazelor făcute de Turcia în zone maritime disputate cu Grecia şi Cipru se aflau de luni de zile în centrul tensiunilor.

Criza dintre Atena şi Ankara s-a intensificat după trimiterea, în august, de către Turcia, a navei de cercetări seismice Oruç Reis, în zonele disputate.

De mai multe săptămâni, oficialii turci îşi înmulţesc apelurile la dialog cu europenii pentru a rezolva subiectele de tensiune, care, în afara disputei maritime greco-turce, se referă în mod special la rolul Turciei în conflictele din Siria, Libia sau Nagorno Karabah.

Erdogan se declară gata sa „repună pe şine" relaţiile cu Europa

"Să facem din 2021 un an de succes pentru relaţiile dintre UE şi Turcia este la îndemâna noastră. Putem reuşi muncind cu o viziune pe termen lung, fără prejudecăţi şi temeri", a mai spus dl Erdogan marţi.

El le-a cerut diplomaţilor europeni, pe care i-a primit în complexul prezidenţial de la Ankara, "sprijinul" pentru "a deschide o nouă pagină în relaţiile dintre Turcia şi Uniunea Europeană".

Declaraţiile lui vin a doua zi după anunţul privind reluarea, pe 25 ianuarie, la Istanbul, a negocierilor exploratorii dintre Turcia şi Grecia în vederea rezolvării disputei lor pe tema explorării hidrocarburilor în Mediterana de est. (Rador)