Cum comentează presa germană atitudinea președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan? Decizia Turciei de a închide Strâmtoarea Dardanele este comentată de Handelsblatt sub titlul „Ezitantul de pe Bosfor”: Prin aplicarea Convenției de la Montreux din 1936, Turcia nu mai permite navelor de război rusești să ajungă în Marea Neagră. Interzice însă, în același timp, și accesul altor țări.
Președintele Erdogan primește presiuni din toate părțile. Dar interdicția nu se aplică doar Rusiei. Se aplică și navelor țărilor NATO. Mișcarea Ankarei arată încă o dată cât de indecisă este conducerea turcă în fața războiului din Ucraina, scrie RADOR.
Avertismente cu privire la trimiterea de nave de război prin Dardanele
Potrivit ministrului turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, „toate guvernele din Marea Mediterană, dar şi din afară au primit avertismente cu privire la trimiterea de nave de război prin Dardanele”.
„Chiar dacă Turcia condamnă cu fermitate războiul din Ucraina, este mai mult decât evident că evită să ia măsuri împotriva Moscovei de teama unor consecințe negative pentru economia internă”, conchide Handelsblatt.
„Erdogan se ascunde”
Sub titlul „Erdogan se ascunde”, Kölner Rundschau comentează: ”Cât va rezista Erdogan cu atitudinea lui de tip „fără mine” nu se poate ști încă. Europa și SUA trimit arme în Ucraina și fac tot ce le stă în putere pentru a exclude Rusia din comerțul mondial. Nu este exclus ca Turcia să ajungă să fie acuzată în curând că a încălcat boicotul. Însă și partea rusă ar putea exercita presiuni asupra Ankarei.
În ultimele zile, ambasada Ucrainei la Ankara a difuzat videoclipuri cu atacuri ale dronelor turcești împotriva unor convoaie militare rusești, chiar mulțumindu-i președintelui Erdogan. În cazul în care Moscova ar cere acum încetarea exportului de drone turcești, Ankara va trebui să-și dea cărțile pe față.