Erdogan regăsește o Turcie profund divizată

Erdogan. Sursa foto: Alexander Demianchuk, TASS

- Felicitat din toate părțile în străinătate și sărbătorit toată noaptea de susținătorii săi din Turcia, Recep Tayyip Erdogan, reales duminică pentru cinci ani, s-a trezit luni în fruntea unei țări subminate de criză și profund divizată.

Șeful statului a obţinut 52,2% din voturi după numărarea tuturor buletinelor, față de 47,8% pentru rivalul său Kemal Kiliçdaroglu.

Acest al doilea tur fără precedent nu a atras la fel de mulți alegători ca primul: chiar dacă prezența la vot rămâne mare, ea este în scădere cu trei puncte la nivel național (excluzând diaspora), în jur de 85%, scrie lalibre.be.

Provinciile din sud-est cu majoritate kurdă, precum Diyarbakir, care au votat masiv pentru opoziție, au fost mult mai puțin mobilizate, cu cinci până la șase puncte mai puțin față de 14 mai, o posibilă consecință a alianței încheiate între cele două tururi între Kemal Kiliçdaroglu și coaliția sa cu o formațiune ultranaționalistă.

La rândul său, președintele Erdogan a putut conta pe baza sa conservatoare și pe susținătorii aliatului său MHP, ultranaționalist. De asemenea, șeful statului a făcut o alianță anul acesta cu mai multe formațiuni islamiste mici, inclusiv cu partidul kurd Hüda-Par, care a ales patru deputați sub eticheta AKP, partidul șefului statului.

Ceremonia de învestire a președintelui este așteptată vineri la Ankara, a doua zi după cea a Parlamentului, programată joi.

Printre prioritățile sale, președintele Erdogan va trebui să redreseze economia și să lupte împotriva inflației pentru a reda populaţie puterea de cumpărare.

Mai ales dacă domnul Erdogan și AKP vor să recupereze în martie viitor municipalitățile Istanbul și Ankara, printre altele, care au trecut în mâinile opoziției în 2019.

Șeful statului, care a forțat banca centrală să înghită zeci de miliarde de dolari pentru a menține lira turcească pe linia de plutire înainte de alegeri, va trebui să finanțeze și majorările salariale pentru funcționarii publici și pensiile promise în campanie, subliniază economiștii.

În fața a zeci de mii de susținători entuziaști cărora li s-a alăturat la miezul nopții în fața palatului prezidențial din Ankara, președintele reales a promis o scădere rapidă a inflației - mereu peste 40% pe parcursul unui an.

"Nu există nicio problemă pe care să nu o putem rezolva când legătura este atât de puternică (între noi)", a spus el.

Erdogan, încă un mandat

Organizația pentru Cooperare și Securitate în Europa (OSCE), care a trimis observatori pentru a asigura regularitatea votului, a condamnat, luni, "intimidarea și hărțuirea susținătorilor anumitor partide de opoziție" și a denunțat "afirmaţiile inflamatorii și discriminatorii folosite de ambele tabere, cu acuzații reciproce de cooperare cu organizații teroriste".

Consiliul Europei a fost preocupat, în special, de contextul în care "mulți radiodifuzori nu și-au îndeplinit obligația legală de imparțialitate" sau le-au acordat "șanse egale celor doi candidați".

Domnul Erdogan a vorbit deja luni cu cancelarul german Olaf Scholz care a anunțat, într-un comunicat de presă, că l-a invitat la Berlin și că dorește să dea "un nou impuls" cooperării dintre cele două țări.

Vor urma discuții suplimentare cu câțiva lideri europeni, inclusiv cu președintele francez Emmanuel Macron, a precizat consilierul special al șefului statului turc, Ibrahim Kalin.

La rândul său, primarul CHP din Istanbul, Ekrem Imamoglu, care a smuls capitala economică a Turciei de sub controlul AKP în 2019, s-a oferit, luni, să-și adune susținătorii în orașul său. "Nu vă faceți griji, totul pleacă de la zero", a promis cel care ar putea fi candidatul opoziției turce la alegerile prezidențiale din 2028. (Rador)