Erdogan, pe față de partea lui Putin. Vrea, din nou, să medieze „pacea” în Ucraina

Erdogan, pe față de partea lui Putin. Vrea, din nou, să medieze „pacea” în Ucraina Putin şi Erdogan / Sursa foto: Arhiva EVZ

Preşedintele  Turciei, Tayyip Erdogan, susține că trebuie evitate orice măsuri care ar extinde  războiul din Ucraina. El a precizat că îl va primi într-o vizită pe preşedintele rus, Vladimir Putin, după alegerile de la sfârşitul acestei luni, pentru o posibilă mediere a păcii.

Președintele Turciei, îngrijorat din cauza războiului din Ucraina: „Planurile de pace nu vor da niciun rezultat”

Erdogan a mai spus că va continua să lucreze pentru a revigora acordul pentru transportul cerealelor ucrainenen pe Marea Neagră din care Rusia a ieşit anul trecut.

„Deşi ne reînnoim sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, am spus deja că planurile de pace care exclud Rusia nu vor da niciun rezultat”, a declarat şeful statului turc, într-o referire la un summit de pace al Ucrainei, planificat să aibă loc în Elveţia la sfârşitul acestui an, la care Rusia nu va participa”, s-a exprimat președintele Turciei, Tayyip Erdogan,  la un dineu cu ambasadorii străini acreditaţi la Ankara.conform Reuters. 

Preşedintele  Ucrainei,Volodimir Zelenski, a vizitat Istanbulul săptămâna trecută, iar preşedintele Erdogan s-a oferit să găzduiască un summit de pace Ucraina-Rusia. El a  precizati că preşedintele Putin va vizita Turcia după alegerile din martie, însă, nu a oferit foarte multe detalii în acest sens.

Ne puteți urmări și pe Google News

Putin și Erdogan, relație cu mize politice importante

Putin şi Erdogan

Putin şi Erdogan / Sursa foto: Profimedia Images

De-a lungul timpului, presa internațională a catalogat relația președitelui Rusiei, Vladimir Putin, cu cea a președintelui Turciei, Tayyip Erdogan, „apropiată”. Cu toate acestea, președintele turc a susținut, în repetate rânduri, că Turcia este neutră în conflictul militar Rusia-Ucraina, însă, este gata să se se implice pentru negocierea păcii.

„Lucrăm pentru a restabili siguranţa navigaţiei pe Marea Neagră şi pentru a ne asigura că se poate face în siguranţă comerţul cu cereale. Credem că, de asemenea, trebuie evitaţi paşii care ar exacerba conflictele în regiune, care s-ar extinde la NATO”,  a subliniat președintele Turciei, Tayyip Erdogan,, conform sursei citate.