Erdogan nu este iubit de toţi turcii. Stânga promite să lupte în continuare împotriva dictaturii Reïs-ului şi să nu îl lase pe acesta să facă ce vrea
Stânga nu este fericită cu răspunsul urnelor. Îşi ascute iataganul pentru confruntări viitoare
Liderul principalului partid de opoziţie din Turcia a transmis marţi că nu îl va felicita pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru victoria sa la alegerile de duminică, spunând că este un 'dictator', relatează AFP.
"Nu pot să felicit un om care nu apără democraţia. Să îl felicit pentru ce?", a declarat Kemal Kiliçdaroglu, liderul Partidului Republican Popular (CHP, social-democrat).
"Pentru ce aş felicita un dictator?", a adăugat el într-o conferinţă de presă la Ankara.
Aceste declaraţii survin la două zile după alegerile legislative şi prezidenţiale câştigate de Recep Tayyip Erdogan şi de formaţiunea sa, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator).
Criticii săi îl acuză pe "Reïs", în vârstă de 64 de ani, de o derivă autocratică, mai ales după puciul eşuat din iulie 2016, urmat de epurări masive care i-au vizat pe opozanţi şi jurnalişti şi au provocat îngrijorare în Europa.
Odată cu intrarea în vigoare a reformei constituţionale, Erdogan poate să rămână la putere până în 2028, în cazul în care va fi reales.
Această reformă constituţională prevede transferul tuturor puterilor executive preşedintelui, care va putea să numească miniştrii şi magistraţi de rang înalt, să decidă bugetul şi să guverneze prin decrete. Funcţia de premier va fi desfiinţată.
Alegerile de duminică au fost considerate de către observatori drept cele mai dificile pentru Erdogan de la venirea sa la putere, din cauza unui curent economic nefavorabil şi unei opoziţii revitalizate.
Lipsa vizibilităţii
Observatorii au indicat condiţii ale unei camanii dificile pentru opoziţie. Misiunea OSCE a relevat luni absenţa unor ”oportunităţi egale” tuturor candidaţilor şi o acoperire mediatică larg favorabilă preşedintelui în exerciţiu.
În pofida arestării mai multor deputaţi şi mai ales a candidatului său la preşedinţie Selahattin Demirtas, candidatul prokurd al HDP a reuşit să treacă de pragul de 10% din sufragii la nivel naţional, ceea ce-i permite să facă parte din nou din Parlament.
Candidatul CHP la prezidenţiale, Muharrem Ince, a obţinut 30,6% din voturi, în timp ce Ergodan a primit 52,6% din voturi, câştigând preşedinţia din primul tur, conform rezultatelor încă provizorii.
Printre cele peste 77.000 de persoane încarcerate de la tentativa de lovitură de stat se numără şi un deputat al CHP, Enis Berberoglu, condamnat pentru că a furnizat cotidianului de opoziţie Cumhuriyet informaţii confidenţiale, mai scrie AGERPRES