Regimul Erdogan se arată tot mai deranjat de mișcările geopolitice ale Nicosiei și spune că Ciprul ar fi putut aparține acum Turciei, dacă Ankara făcea mai multe presiuni în 1974.
Ambițiile imperiale ale regimului Erdogan
Erdogan vede cum Ciprul este inclus în planurile UE pentru regiune și se enervează, scrie Hellas Journal.
Reacțiile lui Erdogan, retorica sa extremă împotriva Nicosiei sunt legate de ceea ce se întâmplă în regiune și de rolul pe care îl joacă Republica Cipru. Erdogan a declarat, printre altele, la începutul săptămânii trecute că, dacă la invazia din 1974, Turcia ar fi presat mai mult în partea de sud a Ciprului, locuită de greco-ciprioți, acum întregul Cipru ar fi aparținut Turciei.
Nu doar reacțiile, dar nici acțiunile care au loc pe insulă nu sunt întâmplătoare, ci au legătură cu punerea în aplicare a unor planuri ale Ankarei, cu eventualele obstacole de care se lovește și cu o posibilă schimbare a datelor în regiune. Prin urmare, dincolo de opinia că aceste reacții au legătură cu treburile interne ale Turciei înainte de alegerile locale, există o imagine de ansamblu ce nu trebuie ignorată.
Turcia, nemulțumită de apropierea Ciprului de UE
Președintele turc a reacționat prin declarații la adresa Ciprului și și-a manifestat nemulțumirea față de Reuniunea Uniunea Europeană - Egipt, deși era evident că este o problemă bilaterală între UE și Cairo. De notat că, deși erau deja vizibile eforturile unei apropieri de Egipt, totuși Ankara a fost surprinsă de organizarea acestei reuniuni.
Totodată, Ankara a reacționat puternic și încă reacționează față de proiectul „Amalthea”, de trimitere de ajutoare umanitare în Gaza prin intermediul porturilor cipriote. Intervențiile de susținere din partea SUA, UE și a mai multor țări pentru coridorul maritim Larnaca-Gaza pentru transferul de ajutor umanitar către poporul Palestinei au deranjat, de asemenea, Turcia, ca putere ocupantă în Cipru.
De notat că în ecuația creșterii importanței geopolitice a Republicii Cipru intră și acțiunile viitoare din Zona Economică Exclusivă (ZEE) cipriotă. Compania Exxon Mobil va începe în curând forajele în perimetrul 6 al ZEE cipriote, și anume în zăcământul „Glafkos”, în timp ce avansează planurile pentru realizarea interconexiunii electrice dintre Cipru, Grecia și Israel, „Great Sea Interconnector”. Această interconectarea electrică va elimina izolarea energetică a Ciprului.
Erdogan ar putea recurge la acțuni de intimidare
Prin aceste evoluții, Ankara vede că Nicosia a reușit să fie inclusă în planurile UE.
În măsura în care Uniunea va urmări sau va încerca să elaboreze o politică integrată pentru regiune, adică o politică de a interveni și de a juca un rol în regiune, Republica Cipru va fi utilă și poate fi considerată chiar necesară. Acest lucru va depinde în mare măsură de modul în care partea cipriotă va gestiona situația.
Toate acestea afectează planurile turcești și acest lucru este știut la Ankara și, prin urmare, Ankara reacționează în modul cunoscut. De aceea trebuie avut în vedere - de altfel aceasta este și logica puterii ocupante - că Turcia va întreprinde acțiuni pentru a împiedica aceste evoluții, dar și acțiuni de intimidare.
(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)