Procurori din Istanbul au emis vineri mandate de arestare în cazul a 103 soldaţi din serviciul activ referitor la presupuse legături cu inamicul președintelui Erdogan, clericul islamic Fethullah Gulen, acuzat de orchestrarea tentativei de puci eşuate din 2016, potrivit agenţiei turce de presă Anadolu, citată de Agerpres.
Cei 103 suspecţi sunt căutaţi pentru presupuse legături cu Gulen, autoexilat de frica lui Erdogan în SUA şi pe care Ankara îl acuză pentru tentativa de puci.
Turcia consideră mişcarea globală Gulen drept o organizaţie teroristă, acuzaţie pe care clericul o dezminte.
Poliţia a întreprins raiduri în 23 de provincii ale ţării şi 74 de suspecţi au fost arestaţi până în prezent, a precizat Anadolu.
Forţele armate turceşti au fost lovite din greu de epurările întreprinse aproape zilnic de la puciul eşuat.
Peste 15.000 de militari, inclusiv 150 de generali şi amirali, au fost excluşi din armată de la tentativa de puci, potrivit ministrului turc al apărării, Hulusi Akar.
La 2 noiembrie 1922, generalul şi politicianul Mustafa Kemal Ataturk.a abolit sultanatul, iar în iulie 1923, guvernul naţionalist a discutat singur cu Aliaţii şi a semnat tratatul de pace. După proclamarea Turciei ca republică, a fondat Partidul Republican şi a fost ales preşedinte al Republicii Turcia la 29 octombrie 1923, a cărei capitală a fost stabilită la Ankara. De numele său se leagă cele mai importante reforme privind modernizarea statului turc: suprimarea tribunalelor religioase (1924), laicizarea statului, desfiinţarea şcolilor coranice, abolirea poligamiei, suspendarea ordinelor religioase, adaptarea la limba turcă a caracterelor latine, în locul celor arabe, impunerea vestimentaţiei europene, adoptarea dreptului civil occidental, emanciparea femeii turce, folosirea calendarului gregorian şi a sistemului occidental de măsuri şi greutăţi. În procesul de redresare a economiei Turciei, Mustafa Kemal a naţionalizat societăţile străine şi a fondat o bancă de stat. Ca semn de înaltă recunoştinţă pentru contribuţia la crearea statului modern turc, turcii l-au numit "Ataturk", "părintele turcilor".
Generalul şi politicianul Mustafa Kemal Ataturk, născut la 1881, încetat din viaţă la 10 noiembrie 1938, la Istanbul. Rămăşiţele pământeşti au fost depuse, în 1953, în mausoleul ridicat spre cinstirea sa la Ankara.