Un sfert din diplomaţii Turciei au fost suspendaţi din funcţii de regimul Eredogan sub suspiciunea de legături cu organizatorii tentativei de lovitură de stat de anul trecut, a declarat joi şeful diplomaţiei de la Ankara, Mevlut Cavusoglu.
Presa internaţională a scris, de asemenea, că există sute de deţinători turci de paşapoarte diplomatice care au solicitat, după puciul eşuat împotriva preşedintelui Erdogan, azil politic în ţări ca Germania şi Elveţia.
Autorităţile turce au arestat, tot joi, 60 de foşti oficiali în domeniul securităţii, suspectaţi de legături cu autorii tentativei de lovitură de stat de anul trecut din Turcia, informează agenţia de presă Anadolu.
Autorităţile au emis mandate de arestare pentru 108 foşti oficiali în domeniul securităţii, în cadrul unei operaţiuni de mare amploare desfăşurată în capitala Ankara şi în 30 de provincii din Turcia, a precizat sursa citată.
Suspecţii sunt bănuiţi că ar avea legături cu clericul musulman Fetullah Gulen, acuzat de Ankara pentru orchestrarea puciului eşuat din iulie 2016. Gulen a negat implicarea sa şi a denunţat tentativa de lovitură de stat.
Ankara îl acuză pe clericul Fethullah Gulen, care trăieşte în exil în Statele Unite, că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat, iar reţeaua asociată acestuia a fost principala vizată în campania împotriva celor suspectaţi de implicare puci.
Peste 50 de mii de persoane din administraţia publică, instituţii de forţă şi sistemul judiciar au fost arestate în timp ce alte 100 de mii au fost concediate.
Campania - descrisă de criticii lui Erdogan drept una de epurări - a vizat şi domenii ca mass-media şi mediul de afaceri.