Erdogan le dictează americanilor politica externă: "nu-i sprijiniţi pe kurzi"! Despotul de la Ankara respinge agresiv acordul de încetarea a focului în nordul Siriei
- Dodo Romniceanu
- 31 august 2016, 15:25
Ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik, a precizat, miercuri, că Turcia nu acceptă anunțul privind armistițiul cu milițiile kurde din Siria făcut marți de către Statele Unite ale Americii. Mai mult, purtătorul de cuvânt al palatului prezidenţial de la Ankara a îndemnat SUA să-şi revizuiască politica de susţinere a kurzilor care luptă contra trupelor turceşti (şi ISIS) în Siria.
“Nu acceptăm în nici o circumstanță”, contrar a ceea ce ''unii purtători de cuvânt din țări străine spun, un compromis sau un armistițiu între Turcia și elementele kurde'', a declarat Celik pentru agenția turcă de presă Anadolu. ''Republica Turcă este un stat suveran și legitim'', care nu poate fi pus pe picior de egalitate cu ''o organizație teroristă'', a adăugat ministrul, evocând Partidul Uniunii Democratice a Kurzilor din Siria (PYD).
Turcia, alături de rebeli jihadişti care se opun regimului de la Damasc, a lansat pe teritoriul Siriei o operaţiune militară menită, conform declaraţiilor oficiale de la Ankara, să lichideze forţele combatante ale ISIS din regiune, dar şi milițiile kurde, YPG/SDF (coaliția arabo-turcă dominată de către milițiile kurde), care, cu suportul SUA, s-au dovedit cele mai eficiente forţe terestre contra jihadiştilor Statului Islamic atât în nordul Siriei, cât şi în Irak.
Ulterior, din relatările de la faţa locului a rezultat că între Turcia şi Statul Islamic nu a avut loc nici măcar un sigur schimb de focuri, jihadiştii retrăgându-se “politicos” din faţa armatei turce şi a rebelilor. Singurii care au avut de suferit de pe urma operaţiunile militare criticate de toată presa occidentală, dar îngăduite, într-o primă fază de aliaţii (ambelor tabere) americani, au fost, evident, kurzii (şi astăzi cel mai mare popor de pe Terra care nu are un stat propriu).
Mulţi observatori ai situaţiei din regiune au concluzionat răspicat că atitudinea Turciei faţă de ISIS este cel puţin stranie, rezultând chiar un fel de colaborare între cele două forţe contra duşmanului comun (dacă nu chiar o alianţă): kurzii. În afară că i-au lovit pe unde au putut, mai mulţi combatanţi ISIS au fost văzuţi luptând alături de rebelii sprijiniţi de Turcia.
În plus, argumentul lui Erdogan pentru manevra din Siria “contra ISIS” (a se citi contra kurzilor sirieni) a fost atentatul sângeros din 20 august de la nunta kurdă din Gaziantep, oraş aflat la graniţa cu Siria, în condiţiile în care despotul de la Ankara a fost invitat de nenumărate ori, în ultimii ani, de forţele aliate să se alăture luptei contra ISIS.
Conform unui scenariu înspăimântător (dar realist după cum indică situaţia de la faţa locului), Erdogan nu face altceva decât să-i protejeze pe jihadiştii ISIS de Unitățile de Apărare Populară (YPG) și de Unitățile de Femei pentru Apărare (YPJ) ale kurzilor. Mai multe detalii AICI
Atitudinea Statelor Unite a fost cel puţin stranie la începutul intervenţiei Turciei în Siria, anunţând că sprijină atacul turcesc şi cerându-le kurzilor (singurul lor aliat loial în haosul din Siria) să se retragă la est de Eufrat. Apoi, când intenţiile Turciei au devenit clare pentru toţi observatorii, riscând să compromită tot ce s-a câştigat în raport cu Statul Islamic, cu mare vărsare de sânge şi costuri enorme, americanii au scos primele scâncete. Mai întâi, duminica trecută, prin purtătorul de cuvânt al Pentagonului, care însă a fost ignorat.
În primele zile ale acestei săptămâni, avertismentele europene şi americani la adresa turcilor s-au înmulţit iar astăzi a venit şi răspunsul răspicat al Turciei cu privire la respingerea oricărui acord de încetare temporară a focului.
Mai mult, purtătorul de cuvânt al palatului prezidenţial al Turciei a îndemnat SUA să-şi revizuiască politica de susţinere a kurzilor care luptă contra trupelor turceşti în Siria.
Declaraţia îi aparţine lui Ibrahim Kalin şi a fost publicată, marţi, de către ziarul turc proguvernamental Daily Sabah, ca răspuns la cererea americanilor de încetare a ostilităţilor în nordul Siriei.
La rândul său, preşedintele francez Francois Hollande a criticat “intervenţia militară contradictorie” a Turciei în Siria şi a avertizat Rusia să nu se amestece în acest război. “Confruntările trebuie să înceteze imediat şi toată lumea să se întoarcă la masa negocierilor”, a mai spus liderul francez.