Contraamiralul Cihat Yayci, care sâmbăta trecută a fost detaşat pe neaşteptate, printr-un decret al preşedintelui Tayyip Erdogan, la Statul Major General din poziţia de Şef al Statului Major al Forțelor Maritime Turcești, şi-a depus demisia, potrivit unor informaţii oficiale.
Decizia lui Erdogan de a-l detaşa pe contraamiral de la marina militară la comandamentul general a generat multe întrebări şi reacţii pentru că nu este vorba de orice membru al marinei militare, ci de şeful Statului Major al Forțelor Maritime, un apărător al operaţiunii "Mavi Vatan" (Blue Homeland) şi artizanul memorandumului, ilegal din punct de vedere al Greciei, semnat între Turcia şi Libia în noiembrie anul trecut (memorandumul vizează delimitarea graniţelor maritime dintre Turcia şi Libia cu ignorarea platoului continental aferent insulelor greceşti n.trad). În acelaşi timp el a devenit cunoscut pentru metoda pe care a dezvoltat-o pentru a îi depista pe aşa-zişii gulenişti în rândul forţelor armate turceşti.
"O decizie care bucură Grecia"
În interiorul ţării, această acţiune a provocat o furtună de reacţii, mulţi vorbind despre "o decizie care bucură Grecia şi pe gulenişti". Motivul este legat, fireşte, de poziţiile şi revendicările Ankarei atât în Marea Egee, cât şi în estul Mediteranei, susţinute de Yayci. De exemplu, într-o carte publicată luna trecută, Yayci contestă în mod deschis suveranitatea Greciei asupra a 23 de insule, scrie cotidianul grecesc TO VIMA
Ce înseamnă trecerea lui pe linie moartă? Potrivit unui fost demnitar militar, în prezent analist, este posibil ca gaşca ce odinioară l-a susţinut pe Yayci să-şi fi pierdut influenţa.
"Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, fie face presiuni pentru retragerea militarilor care i se opun, fie le atribuie funcţii pasive", spune analistul.
Un alt analist militar a declarat pentru Arab News: "Cărţile sale controversate care cuprind propuneri pentru politica maritimă turcească l-au înfuriat pe Akar, întrucât a fost sincer când şi-a exprimat ideile cu privire la acţiunile militare. Dar ultima lui greşeală a fost insistenţa lui de a face presiuni pentru negocieri între Israel şi Ankara cu privire la delimitarea graniţelor maritime.
Ministerul turc de Externe a fost împotriva unui asemenea acord", spune analistul. "Yayci a fost împiedicat să participe la o întâlnire de importanţă strategică la palatul prezidenţial în luna decembrie. Un alt amiral a fost trimis în locul lui fără nicio explicaţie".