Președintele turc Recep Erdogan a anunțat că o operațiune la sol împotriva forțelor kurde din Siria a început „de facto”, după două zile de bombardamente
Turcia a amenințat cu o operațiune totală, militară, împotirva luptătorilor kurzi din regiunea Afrin, controlată de aceștia încă din 2012.
Siria, în același timp, a avertizat împotriva oricărei operațiuni și a anunțat că va doborî avioanele turcești.
Erdogan nu a spus exact dacă „de facto” înseamnă că trupele au trecut deja granița, scrie BBC. Ar putea fi vorba despre ceea ce a declarat anterior ministrul Apărării din Turcia, Nurettin Canikli, care a spus că bombardamentul a fost „începutul de facto” al unei invazii planificate în regiunea Arin.
Președintele a mai amenințat că va lovi orașul Manbij, la circa 100 km distanță de Afrin, într-o altă zonă kurdă, aceasta fiind următoarea țintă.
Între timp, Rusia, un actor militar important în zonă, spune că nu va interveni în niciun conflict din Afrin.
Unitățile de Protecție a Poporului Kurd din Siria (YPG) au fost parte-cheie a luptei contra Statului Islamic în Siria și sunt susținute de SUA. Dar la o întâlnire a partidului de guvernământ, AKP; Erdogan a făcut din nou legătura între YPG, alte grupări kurde din Siria, și PKK-ul turcesc, o grupare insurgentă, considerată de autoritățile de la Ankara organizație teroristă.
„PKK, YPG, PYD sunt la fel: își schimbă numele dar nu se shcimbă faptul că sunt organizații teroriste”, a spus Erdogan, citat de agenția de presă Anadolu.
Armata turcă a început loviturile aeriene în regiunea Afrin joi, spunând că răspunde la atacurile venite din acea zonă. Totuși, Turcia amenința că va distruge luptătorii kurzi din Afrin și Manbij, de mai multe luni.
Planurile se pare că s-au accelerat după un anunț venit din SUA că va ajuta Forțele Siriene Democrate (SDF), o alianță contra ISIS, în care este membră și YPG, să construiască „o nouă forță de securitate la graniță”, pentru a preveni întoarcerea ISIS. Imediat, turcii au reacționat cu furie, președintele Erdogan numind forța de la graniță „o armată a terorii”. YPG și SDF neagă orice legătură cu teroriștii și sunt susținuți de Statele Unite.
Rizan Habou, din Consiliul Sirian Democratic din Afrin, a declarat pentru BBC că locuitorii caută adăpost.„Când satele din regiunea Afrin sunt bombardate, civilii, inclusiv femei și copii, sunt forțați să plece, să-și părăsească locuințele pentru a găsi un loc mai sigur, până la terminarea loviturilor aeriene”, a spus el. „YPG și civilii vor apăra Afrin până la final”, a mai spus el.