Erdogan își arată mușchii pe mare

Turcia face o demonstrație de forță în Mediterana și plănuiește să-și stabilească două baze permanente în Libia.

La câteva ore după ce fregata HS Spetsai, a operațiunii navale europene Irini, a fost invitată ferm de marina turcă să nu controleze nava cargou Cirkin, bănuită că ar transporta  arme către Libia, încălcând Rezoluția 2526 a Națiunilor Unite, Ankara a anunțat, vineri,  că va organiza manevre navale și aeriene majore în Marea Mediterană.

În total, au fost mobilizate opt fregate și corvete, 17 avioane, din care aparate F-16, un avion E-7A Wedgetail (de tip AWACS), un avion cisternă și un avion de transport militar Casa CN-235.

„Procedurile de comandă și control au fost testate în timpul misiunii de opt, care s-a desfășurat pe un traseu de 2.000 km în apele noastre teritoriale”, a declarat Ministerul Turc al Apărării.

Ministerul a salutat acest exercițiu, numit „Largul mării”.

Anul trecut, forțele navale turce au organizat „cel mai mare exercițiu din istoria lor”, prin mobilizarea aproape tot ceea ce ar putea pluti.

131 de nave, 57 de avioane și 33 de elicoptere au fost angajate în manevrele „Denizkurdu-2019”, organizate simultan în cele trei mări învecinate cu Turcia (Marea Neagră, Marea Egee și Mediterana), scrie Zone Militaire.

Cu toate acestea, având în vedere tensiunile recente, exercițiul „Largul mării” ia o conotație aparte.

În condițiile în care,  dincolo de rivalitatea cu Grecia, Turcia își continuă activitățile de foraj în zona economică exclusivă a Republicii Cipru pentru a pune mâna pe importantele resursele de gaz care există în zonă.

Și asta în ciuda condamnărilor venite din partea Uniunii Europene.  În urmă cu o lună, UE a acuzat pe Ankara că a „agravat tensiunile în estul Mediteranei”.

Președintele Turciei, Recep Erdogan,  a persistat însă. Pentru a-și susține pretențiile, Turcia a semnat un protocol de acord cu privire la frontierele sale maritime cu guvernul libian de uniune națională.De aici sprijinul pe care Turcia îl oferă acestuia din urmă, în fața trupelor guvernamentale din Tobruk.

Acest acord va permite Turciei să-și extindă platforma continentală cu mai mult de 30%, ceea ce va torpila proiectul gazoductului East Med, condus de Grecia, Republica Cipru și Israel.

Cu toate acestea, valabilitatea sa juridică nu a fost încă demonstrată.

Însă această susținere turcă a guvernului libian de uniune națională s-ar putea traduce printr-o prezență militară turcă permanentă în Libia.

Potrivit cotidianului turc Yeni Safak, Ankara intenționează să-și stabilească baze militare la al-Watiya (la sud-vest de Tripoli, de unde va opera drone) și la Misrata, al cărui port va găzdui nave militare ale Turciei.

foto: Ministerul turc al Apărării