Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că achiziționarea sistemelor antirachetă rusești S-400 nu are „nicio legătură" cu securitatea Statelor Unite. Recep Tayyip Erdogan a răspuns altfel unei avertizări venite din partea Pentagonului, informează AFP.
Vineri, Pentagonul a avertizat Turcia că va riscă „consecințe grave" în cazul în care va cumpără bateriile rusești S-400.
Comandă pentru dispozitivul de apărare antiaeriană rusesc, pe care Ankara a adresat-o Moscovei și care urmează să fie livrată în vară, reprezintă unul dintre principalele puncte de dezacord dintre Turcia și Statele Unite, ambele membre ale NATO, relatează AFP, informează ziare.com.
„Dacă Turcia va achiziționa sistemele S-400, vor există consecințe grave în ceea ce privește relațiile noastre, relațiile noastre militare", a atras atenția vineri un purtător de cuvânt al Pentagonului, Charles Summers.
„Nu vor mai putea avea acces la avioanele americane de luptă multirol F-35 și la bateriile Patriot", a subliniat purtătorul de cuvânt.
În decembrie, Washingtonul a aprobat vânzarea către Turcia a sistemului sau antirachetă Patriot pentru suma de 3,5 miliarde de dolari, decizie ce a vizat descurajarea autorităților de la Ankara de a cumpără sistemul rival rusesc.
Statele Unite insistă că acesta din urmă este incompatibil cu echipamentele utilizate de aliații NATO, parteneri ai Turciei, și îndeamnă Ankara să abandoneze achiziționarea sistemului rusesc.
Miercuri, însă, președintele turc a exclus din nou posibilitatea anulării comenzii adresate Rusiei.
„Toată lumea știe foarte bine că această afacere nu are absolut nicio legătură cu NATO, nici cu programul F-35 și securitatea Statelor Unite", a dat el asigurări, sâmbătă, într-un discurs la Diyarbakir (sud-estul Turciei).
„Problema nu se referă la sistemul S-400", ci la faptul că Turcia „ar putea acționa din proprie inițiativa" în Siria, a insistat Erdogan în discursul sau televizat.
Marți, comandantul suprem al forțelor aliate din Europa, generalul american Curtis Scaparrotti, a estimat că, dacă Turcia va cumpără S-400, „nu vom putea permite că F-35 să zboare (...) cu un sistem antirachetă rus".
Washingtonul a livrat Turciei în iunie 2018 primele avioane F-35, care însă rămân în SUA în perioada de pregătire a piloților turci, proces ce poate dura unu până la doi ani, potrivit Pentagonului.