Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat vineri gata să se întâlnească cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis dacă vede semne de "bune intenţii" din partea sa în criza care opune cele două ţări în Mediterana de Est, relatează Agerpres.
Declaraţiile lui Erdogan au loc în contextul în care tensiunea este la apogeu între cele două ţări din cauza exploatărilor de zăcăminte de gaz în apele revendicate de ambele state.
Un nou episod s-a derulat vineri, odată cu convocarea ambasadorului Greciei în Turcia de către Ministerul de Externe de la Ankara, după publicarea de ziarul grec Demokratia a unui titlu pe prima pagină care îl invita, în limba turcă, pe Erdogan, "să se ducă dracului".
"Un jurnal grec a apărut astăzi cu un titlu abject la adresa preşedintelui Erdogan. L-am convocat pe ambasadorul grec", a declarat presei şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu.
Anterior în cursul zilei, Erdogan a afirmat că nu-şi face "nicio grijă vizavi de o întâlnire cu premierul grec Mitsotakis".
"Dar important este să ştim despre ce vom discuta şi în ce cadru", a adăugat el, condiţionând desfăşurarea unei astfel de întâlniri de semne de "bune intenţii" din partea Atenei.
Preşedintele turc a mai afirmat că revenirea în port duminică a Oruc Reis, nava de cercetare trimisă de Ankara în Mediterana de Est, provocând tensiuni cu Grecia, este menită "să dea o oportunitate diplomaţiei".
Într-o aparentă aluzie la o recentă vizită a preşedintelui grec pe insula Kastellorizo, în apropierea coastelor turce, Erdogan a făcut apel la Atena să evite "astfel de demonstraţii de forţă". "În caz contrar, noi suntem capabili să organizăm şi mai mari", a adăugat el.
În vizită la Praga, ministrul grec de externe Nikos Dendias a declarat că ţara este gata să aibă un dialog cu Turcia, cu condiţia ca aceasta "să pună capăt provocărilor în regiune".
Tensiunea între Turcia şi Grecia pe tema Mediteranei de Est s-a agravat la sfârşitul lui august, atunci când cele două ţări au efectuat manevre militare rivale. Criza este pe agenda summitului UE de pe 24 şi 25 septembrie, de la Bruxelles. Dendis a cerut UE vineri să întocmească o listă de sancţiuni "care ar putea fi adoptate împotriva Turciei dacă nu pune capăt acestor acţiuni ilegale",notează Agerpres.