Erdogan continuă epurările, Turcia pare tot mai departe de UE

Mai mult de 1.100 de oameni au fost arestați, alți 2.200 erau căutați, ieri, într-un nou raid al polițiștilor contra „guleniștilor”

Noile arestări vin după victoria înregistrată de Erdogan, cu o săptămână în urmă, în referendumul pentru sporirea puterilor președintelui turc.

„Lista rușinii”

Pe o listă a poliției erau notate 3.224 de persoane, care urma să fie găsite și arestate în 81 de provincii din toată țara. Doar în Istanbul erau căutați, ieri, 390 de oameni. Suspecții sunt acuzați că ar avea legături în interiorul forțelor de poliție și au dirijat lovitura de stat, din iulie 2016, din interior. Practic, au intrat în armată, poliție și justiție și au creat „un stat în stat”.

Ministrul de Interne Suleyman Soylu a declarat că toate măsurile luate reprezintă „un pas important” pentru atingerea obiectivului guvernului de a distruge mișcarea Gulen.

Circa 8.500 de ofițeri au participat la operațiunea de ieri, conform presei locale. Arestările nu sunt nici primele, nici ultimele, din iulie anul trecut până acum circa 47.000 de oameni au fost demiși, arestați, cercetați, ju decați, con damnați pentru că ar avea legături cu Gulen. Soylu a explicat că între cei arestați sunt 10.700 de polițiști și 7.400 de soldați.

Clericul Fehtullah Gulen, autoxilat în SUA, neagă orchestrarea loviturii de stat eșuate, din 15 iulie 2016, în timpul căreia au murit 249 de oameni.

Turcia, la porțile Europei

Ankara face presiuni asupra Statelor Unite, pentru a-l extrăda pe clericul musulman. Mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă în instituții publice din Turcia, printre care profesori, funcționari, jurnaliști, iar multe ziare ale opoziției au fost închise.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a înfuriat autoritățile de la Ankara, pentru că a început o monitorizare și a cerut măsuri urgente pentru restaurarea libertății de expresie. Președintele Erdogan a acuzat, într-un interviu, UE că „a închis ușa Turciei”. „În Europa, lucrurile au devenit foarte grave în privința islamofobiei”, a spus el.

Constituție

Turcia își va închide singură ușa pentru aderarea la UE dacă adoptă modificările constituționale votate la referendumul de săptămâna trecută, a declarat raportorul Parlamentului European pentru relațiile cu Ankara. Comentariile lui Kati Piri vin după ce președintele Erdogan a declarat că Turcia nu va aștepta la infinit la ușa Europei și s-ar putea retrage din negocierile de aderare, dacă islamofobia și ostilitatea din partea unor state membre vor persista. „Cum Turcia cu o astfel de Constituție nu poate deveni membră UE, nu are sens să continue discuțiile de aderare”, a afirmat Piri. În 2016 PE a adoptat o rezoluție în care cerea suspendarea procesului de aderare.