Evenimentul Zilei > International > Erdogan: „Cine dezvăluie COMPLICITATEA Turciei cu ISIS este TERORIST”
Erdogan: „Cine dezvăluie COMPLICITATEA Turciei cu ISIS este TERORIST”

Erdogan: „Cine dezvăluie COMPLICITATEA Turciei cu ISIS este TERORIST”

Una dintre metodele favorite ale lui Erdogan prin care își elimină adversarii politici este să-i acuze de sprijinirea terorismului.

De la puciul eșuat din 2016, Erdogan a lansat o vastă operațiune de înăbușire și reprimare a opozanților săi din toate domeniile de activitate: politică, presă, armată, justiție, învățământ, cultură etc.

Ultima victimă a acestei reprimări în masă este Eren Erdem, fost deputat al principalului partid de opoziție, CHP, un politician cunoscut pentru preocuparea sa de a dzvălui crimele ISIS.

Erdem, care a fost arestat pe 29 iunie sub acuzația de a fi „ajutat o organizație teroristă”, este cercetat și pentru acuzația de a fi „insultat statul turc”, scrie Gatestone Institute. El este pasibil de o pedeapsă cu închisoarea de la 9 la 22 de ani pentru că „a ajuntat cu bună știință o oganizație teroristă armată ca ne-membru”, „a dezvăluit identitatea unui martor anonim” și „a violat confindențialitatea investigației”.

Autor a nouă cărți, Erdem a fost ziarist înainte de a fi ales ca parlamentar CHP de Istanbul în 2015. În timpul mandatului său, el a fost cel mai curajos în dezvăluirea activităților ISIS pe teritoriul Turciei, cerând partidului de guvernământ al lui Erdogan, AKP, să pună capăt acestor activități și să îi aducă pe vinovați în fața justiției.

Gatestone scrie că în cadrul interpelărilor sale, Erdem a prezentat cu meticulozitate dovezi din dosare, rechizitorii și anchete efectuate de organe ale statului, ca și informații din presă.

De exemplu, pe 10 decembrie 2015, Erdem a susținut în Parlament un discurs despre activitățile ISIS în Turcia. Orintre acestea, transferul ingredientelor gazului sarin prin Turcia spre Siria „cu care mii de copii au fost uciși în Orientul Mijlociu”.

(Se dovedește încă o dată că ISIS și alte grupări rebele din Siria dețineau gaz sarin, în timp ce Occidentul a acuzat de fiecare dată pentru aceste crime regimul Assad.)

Citând date dintr-o anchetă și un rechizitoriu ale parchetului din Adana, Erdem a spus:

„Unele persoane din Turcia au contactat membri ai organizației teroriste ISIS și au transferat materii prime pentru gazul sarin, care este o armă chimică, în Siria. Procurorul a demarat o anchetă. Suspecții care au efectuat transferul au fost arestați și închiși. Din ordinul procurorului, telefoanele tuturor suspecților au fost înregistrate, detaliile înregistrărilor aflându-se în rechizitoriu… Însă, după o săptămână, dosarul a fost închis, suspecții au fost eliberați și li s-a permis să treacă frontiera Turciei în Siria.”

Erdem a devenit rapid ținta unei intense campanii de denigrare, mai ales după ce a vorbit și presei internaționale. În decembrie 2015, el a declarat pentru RT: „Materiale pentru arme chimice au fost aduse în Turcia și combinate în tabere ISIS din Siria, care la vremea respectivă era cunoscută ca Al-Qaida irakiană”.

Înfierându-l pentru interviul dat la RT, Erdogan a sus că Erdem „s-a afundat în abisurile trădării” și a cerut CHP să-l demită: „Rușine acestui partid, dar și mie și națiunii mele, să-i permitem să rămână în partid”. Atunci a fost demarată o anchetă împotriva lui Erdem, acuzat de trădare.

Erdem a declarat că după interviul său din RT a primit mii de amenințări cu moartea pe rețelele sociale și pe e-mail.

Însă el a continuat cu dezvăluirile despre activitățile jihadiste di Turcia. Cu ocazia unui discurs în parlament din iunie 2016, el a criticat încă o dată regimul Erdogan pentru că se face că nu vede activitățile ISIS: „ISIS are celule ‘în adormire’ în Turcia. Aceste celule sunt monitorizate (de autoritățile statului). Informațiile obținute prin tehnica de supraveghereau confirmat că ISIS are o structură în Turcia.”

Suspectul numărul unu pentru atacul terorist din Ankara, din octombrie 2015, Ibrahim Bali, „a trimis 1800 de teroriști către ISIS, toți fiind monitorizați cu tehnică de supraveghere, însă împotriva lor nu a fost efectuată nici o operațiune militară sau polițienească… Unde sunt forțele de poliție? Am identificat 10.000 de adrese (de membri ISIS) în aceste documente ale anchetelor efetuate de procurori și judecători… De ce acești oameni nu sunt în închisoare?”

Erdem a prezentat și o „bază de date” creată de ISIS cu militanții săi răniți care au primit îngrijiri medicale în Turcia.

Tot el a cerut formarea unei comisii parlamentare de anchetă privind activitățile ISIS de pe teritoriul Turciei, însă solicitatea a fost respinsă prin opoziția partidului majoritar al lui Erdogan, AKP.

După propunerea formării acestei comisii, a urmat un nou val de amenințări cu moartea.

În mai 2018, o asociație islamistă a cerut procurorilor să emită un mandat de arestare împotriva lui Erdem. Când se pregătea să plece în Germania cu familia, a primit interdicție de a părăsi Turcia, pe 21 mai. A fost oprit pe aeroportul din Istanbul, iar pașaportul i-a fost confiscat.

Cum nu a mai reușit să fie ales ca parlamentar la scrutinul din 24 iunie, și-a pierdut imunitatea parlamentară, iar pe 26 iunie a fost arestat la Istanbul.

Organizația teroristă cu care Erdem este acuzat că a colaborat este cea a clericului Fethullah Gülen, care trăiește în exil în Statele Unite. Gülen este acuzat că a organiza puciul eșuat din 2016. Pe baza acuzațiilor de asociere cu acest cleric, care i-a fost până nu demult prieten lui Erdogan, a fost efectuată vasta operațiune de epurare din Turcia, prin care regimul s-a descotorosit de rivali.

Faptul că Erdem a publicat în 2016 o carte, cu titlul „Nurjuvazi”, în care Gülen și mișcarea sa sunt aspru criticați, nu a fost un impediment pentru aruncarea sa în închisoare.

O altă anchetă care îl vizează, deschisă recent, se referă la acuzațiile pe care Erdem le-a adus Armatei Siriene Libere. Motivul? Posibila violare a articolului 301 din codul penal privind „demigrarea Turciei, a națiunii turce și a instituțiilor de stat turce”, care prevede pedepse cu închisoarea.

Asemenea unui coșmar orwellian, Erdem, care și-a dedicat viața dezvăluirii activităților teroriste, este acum acuzat de „ajutor dat teroriștilor”.