Turcia „nu iese din impasul cu privire la impunerea de sancțiuni. Acest lucru rămâne în joc "
Declarația îi parține lui R. Clarke Cooper, secretar de Stat adjunct în cadrul ministerului american de Externe. Decizia Turciei de a achiziționa sisteme S-400 rusești a avut ca rezultat expulzarea Ankarei din din programul F-35 Joint Strike Fighter.
Conform legii CAATSA, adoptată în 2017, orice națiune care cumpără „un articol important pentru apărare din Rusia” trebuie să facă față unor sancțiuni severe.
Membrii Congresului se așteptau ca aceste sancțiuni să fie puse în aplicare în iulie, după achiziția de către Turcia a sistemelor S-400, dar președintele Donald Trump a acționat lent și a fost tolerant cu Turcia în această situație.
Decizia de a aplica sancțiuni împotriva Turciei nu este legată de un anumit calendar, ci de o „bază de condiții”, a spus Cooper, citat de Defense News. „Aș spune că nu există un termen limită (calandarul) prin lege cu privire la sancțiuni”, a adăugat oficialul. „Toate opțiunile sunt pe masă pentru a rezolva această problemă. Este ceva care nu a fost rezolvat complet. "
De asemenea, diplomatul a subliniat importanța Turciei ca test al determinării SUA de a împiedica importante sisteme de armament rusești să intre în inventarele aliaților și partenerilor.
Când a fost întrebat dacă se referă la India, care are în vedere cumpărarea S-400, Cooper a recunoscut că New Delhi era „în mintea” Departamentului de Stat, dar că există „alte state de care să fie atent supravegheate”.
"Am fost foarte clar cu India - ca secretarul de stat Mike Pompeo: vrem să investim mai mult în relațiile noastre cu India și în capacitățile lor, dar ei nu pot dezvolta ceea ce aș numi articole voluminoase de apărare. Nu le spunem că trebuie să scăpăm de Kalașnikoavele voastre mâine. Nu despre asta vorbim, vorbim despre achiziții semnificative. S-400 este exemplul perfect al unei achiziții semnificative ", a precizat Cooper.