Printre miile de imigranți care se îmbulzesc să intre în Europa pe la granița turco-elenă nu se află doar refugiați din Orientul Mijlociu.
Pe 18 februarie, Erdogan și-a pus în aplicare amenințarea și a deschis cei circa 200 de kilometri ai frontierei dintre Turcia și Grecia.
De atunci, zeci de mii de migranți afgani, sirieni sau irakieni se înghesuie la porțile Europei, respinși cu greu de forțele Greciei.
Erdogan a explicat că acești migranți sunt o parte a celor aproape 4 milioane de refugiați ca urmare a războaielor din Orientul Mijlociu, mai cu seamă din Siria.
Iată, însă, că printre cei care se bulucesc să intre acum în Europa se află și numeroși magrebieni, a dezvăluit radioul francez RMC.
Reporterii din teren ai RMC au întâlnit mulți cetățeni algerieni, tunisieni, marocani.
Cum au ajuns ei în Turcia, la câteva mii de kilometri de acasă?
Toufik, un marocan de 22 de ani a explicat că a plecat de acasă imediat cum a auzit anunțul lui Erdogan, cu 10 zile în urmă.
„Am văzut pe WhatsApp și pe Facebook mesaje care spun că s-au deschis porțile între Turcia și Grecia. Atunci, am venit pentru a încerca să mergem în Franța sau în Germania. Nu avem nimic în Maroc, nu avem de muncă, nu avem bani, nu vreau să rămân la mine acasă și să nu fac nimic.”
Toufik și prietenului lui, Samir, au încercat deja să intre în Grecia, dar au fost opriți de sârma ghimpată și de trupele elene.
„Vreau să încerc din nou, chiar dacă mor”, spune unul dintre ei.
Duminică, Erdogan a cerut Greciei să-și „deschidă porțile” în fața migranților pentru ca aceștia să se răspândească în toată Uniunea Europeană.
„Hei, Grecio! Îți adresez o chemare... Deschide-și și tu porțile și eliberează-te de această povară. Lasă-i să meargă în alte țări europene.”
În replică, premierul grec a afirmat că acordul dintre UE și Turcia, în care Bruxellesul a plătit deja Ankarei peste 6 miliatde de euro în schimbul păstrării pe teritoriul său a imigranților, „a murit”.