Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins Planul Annan de reunificare pentru Cipru, susținut de ONU, și și-a reafirmat opțiunea pentru un acord cu două state, pe care greco-ciprioții l-au respins în mod repetat.
„Sultanul” nu vrea pace în Cipru
Vorbind în timpul unei ceremonii desfășurate în nordul țării pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a invaziei turcești, care a împărțit insula după linii etnice, Erdoğan a exclus reluarea discuțiilor bazate pe planul propus de fostul secretar al Națiunilor Unite, Kofi Annan, care prevedea crearea unei Republici Unite Cipru într-o federație cu două state.
Supus unui referendum în 2004, planul a fost aprobat de 65% dintre ciprioții turci din nord, dar peste 75% dintre greco-ciprioții din sud au respins propunerea.
Deși Erdoğan a respins anterior planul de federație a ONU, Grecia și ciprioții greci au sperat că și-ar putea atenua poziția. "Nu puteți face baie în aceeași apă de două ori. Nu veți ajunge nicăieri, ignorând faptele de pe insulă. Credem că o soluție federală nu este posibilă în Cipru", a spus Erdoğan.
Remarcile sale ar putea complica și mai mult eforturile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de a aduce ambele părți înapoi la masa negocierilor.
Erdoğan, strategii post-imperiale similare cu ale lui Putin
Comentariile lui Erdoğan au fost preluate de Ersin Tatar, actualul președinte al teritoriului cunoscut în Turcia drept Republica Turcă a Ciprului de Nord. "Atitudinea dominantă și impunătoare a mentalității imuabile a grecilor ciprioți a făcut ca toate procesele de negociere să eșueze", a declarat el, referindu-se la discuțiile blocate din 2017.
"Partea greacă insistă în continuare asupra unei soluții, sub denumirea de soluție federală, în care ciprioții turci vor fi într-o poziție minoritară și vor transforma Ciprul într-o structură unitară în cadrul Uniunii Europene. Această soluție are drept obiectiv distrugerea statului nostru și a suveranității noastre, necesitând înlăturarea Turciei ca garant și drept de intervenție și retragerea soldaților turci din Cipru. Prin urmare, nu este posibil pentru noi să acceptăm aceste obiective", a mai spus Erdoğan.
Între timp, de cealaltă parte a zonei tampon monitorizată de ONU, președintele cipriot Nikos Christodoulides a declarat că a primit mesaje pozitive de la ONU privind rezolvarea problemei Ciprului, dar a atacat Ankara pentru ceea ce el a numit "încălcarea drepturilor omului ale poporul cipriot".
Aniversarea invaziei Turciei în Cipru, o catastrofă pentru ciprioții greci
"Dacă Turcia dorește cu adevărat să prevaleze condițiile de securitate și stabilitate în regiune, dacă vrea să se apropie de UE, cu beneficii pentru Turcia însăși, dacă dorește să participe la eforturile statelor din regiune pentru stabilitate și securitate regională, Turcia cunoaște foarte bine calea de urmat pentru a atinge acest obiectiv", a declarat Christodoulides.
Aniversarea invaziei turce este semnificativ diferită de ambele părți ale graniței. În nordul controlat de turci este un prilej de sărbătoare pentru cei care văd invazia ca o salvare de dominația majorității vorbitoare de greacă.
În sud, însă, ziua începe cu sunetul sirenelor raidurilor aeriene în zori, o zi solemnă care marchează ceea ce ciprioții greci își amintesc ca fiind o catastrofă, care a dus la uciderea sau dispariția a mii de oameni și la strămutarea unui sfert din populația greco-cipriotă, potrivit Euronews.
(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)