Erdogan a cedat? Turcia își suspendă prospecţiunile din coasta grecilor

Turcia a anunţat marţi suspendarea prospecţiunilor maritime pentru petrol şi gaze în apropierea insulei greceşti Kastellorizo din Marea Mediterană.

Săptămâna trecută, guvernul de la Ankara a anunţat că nava de cercetări seismice Oruc Reis urma să se poziţioneze în apropierea insulei numite în turcă Meis, în apropiere de coasta Turciei, informează AFP, citată de Agerpres.

”Preşedintele nostru a declarat că atâta timp cât negocierile sunt în curs, vom aştepta o vreme pentru a adopta o atitudine constructivă', a anunţat Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al şefului statului turc, Recep Tayyip Erdogan. 'Grecia este o ţară vecină importantă pentru noi. (...) Suntem gata să discutăm cu Grecia', a declarat el televiziunii de ştiri CNN-Turk.

Ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, a salutat decizia Turciei. 'Este un pas înainte către o detensionare (...) Să fie clar, diferendele noastre privesc delimitarea platoului continental şi a zonelor maritime exclusive', a afirmat el în faţa presei, cu ocazia vizitei omoloagei sale spaniole, Arancha Gozalez Lay, care a făcut luni o vizită la Ankara. 'Grecia este întotdeauna gata de dialog, dar nu sub ameninţare', a adăugat Dendias.

Descoperirea unor zăcăminte uriaşe de gaze naturale în estul Mediteranei a atras atenţia ţărilor din regiune, cum ar fi Grecia, Ciprul, Turcia şi Israelul. Turcii şi-au intensificat prospecţiunile în largul Ciprului, atrăgând critici din partea altor ţări şi a Uniunii Europene, care consideră că activităţile respective sunt ilegale.

În încercarea de a-şi susţine revendicările, Turcia a semnat anul trecut un acord maritim cu Libia, prin care îşi extinde teritoriul maritim.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat săptămâna trecută încălcarea de către Turcia a suveranităţii Greciei şi Ciprului şi a cerut adoptarea de sancţiuni împotriva guvernului de la Ankara.

Tensiunile în estul Mării Mediterane au continuat să crească, după ce Grecia a desfăşurat nave militare în Marea Egee.

Mai mult, un număr de avioane de luptă turcești au pătruns săptămâna trecută în spațiul aerian al Greciei și au zburat deasupra insulelor Strongyli și Megisti în apropiere de Kastellorizo din zona disputată, la o altitudine de aproximativ 3800 de metri.

Stația Antalya Navtex a anunțat, marți, că are noi planuri de a lansa ediții de foraj exploratoriu în sudul și estul insulei grecești Kastellorizo între 21 iulie și 2 august. După acest anunț, forțele armate ale Greciei au intrat în alertă.

Activitate crescândă a fost detectată și la baza navală turcească Aksaz, de unde s-au deplasat 15 ambarcațiuni, fapt ce a alertat flota Greciei.