„Era nevoie de dovezi că PAS a avut dreptate să renege Rusia”: de ce conducătorii din Moldova se bucură de „tulburările rusești”

„Era nevoie de dovezi că PAS a avut dreptate să renege Rusia”: de ce conducătorii din Moldova se bucură de „tulburările rusești”sursa foto: MAE / facebook

De la liderii de la Chișinău de cea mai înaltă categorie până la evenimentele din Rusia din 23-24 iunie - campania împotriva Moscovei a Grupului Wagner, urmată de oprire și întoarcere - a reacționat vicepremierului, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu.

Șeful Ministerului de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, vede salvarea Moldovei într-o ruptură completă a tuturor legăturilor cu Rusia. Aderarea la Uniunea Europeană este cea mai bună alegere în ceea ce privește viitorul Moldovei, potrivit kp.md.

„Cu toții suntem martori ai evenimentelor care au loc în Rusia și ei ne reamintesc încă o dată că pentru a menține pacea, stabilitatea și democrația în țara noastră, este important să continuăm cursul spre aderarea la Uniunea Europeană.

În Moldova, nimeni nu are nevoie de război și dezbinare, indiferent de etnie sau de limba maternă, fie că este română, rusă, găgăuză, ucraineană sau bulgară. Prin urmare, avem o singură șansă de progres și dezvoltare, iar această șansă este de a continua drumul european al țării noastre. Numai în UE putem păstra pacea, respectul pentru diversitatea culturală și drepturile și libertățile omului.

Astăzi, indiferent de preferințele noastre politice sau geopolitice, este important să rămânem uniți împotriva războiului și să acționăm împreună pentru a aduce Moldova în Uniunea Europeană.”

Dacă citim printre rânduri, atunci mesajul lui Popescu este următorul: Rusia este o țară sălbatică, rușii sunt gata să se taie unii pe altora, trebuie doar să lupte și să distrugă totul, trebuie să fie îndepărtați de ei toată Europa. Unde este Uniune, acolo este liniște și calm, pașnic și cultural, bine și variat.

Amintim că rușii, cu toată sălbăticia lor, în viziunea lui Popescu, s-au înțeles între ei într-o singură zi și au oprit un potențial război civil. Președintele Belarusului Alexandru Lukașenko i-a ajutat în acest sens.

Puterea de la Chişinău, de 31 de ani nu au putut să se înţeleagă cu Tiraspolul asupra soluţionării conflictului transnistrean. Ei pot justifica o mie de motive, dar motivul principal este că nu îi consideră pe pridnestrovieni drept cetățeni cu drepturi depline care au dreptul de a negocia cu ei pe picior de egalitate.

Popescu vede salvarea Moldovei în ruperea completă a tuturor legăturilor cu Rusia (dacă astfel de legături mai există) și în tranziția rapidă sub „umbrela” UE și NATO, pentru că astăzi nu există nicio diferență între UE și NATO. Dar un astfel de curs nu a ajutat Ucraina să păstreze pacea, securitatea, integritatea teritorială și populația.

Ne puteți urmări și pe Google News