Epopeea USR: de la mucul din nas la referendum

Epopeea USR: de la mucul din nas la referendum

Un partid fără doctrină este ca o zebră fără dungi: există doar printr-o eroare a naturii. O atare ciudățenie a apărut și pe scena politică românească, sub conducerea unui fost matematician: a fost suficientă însă o singură încercare de clarificare doctrinară și USR s-a spart în patru țăndări. Născută din spumele mișcărilor de stradă, formațiunea himeră a eșuat lamentabil, ajungând subiect de bancuri.

Povestea USR începe cu un matematician olimpic care își croiește calea către activismul civic prin înființarea Asociației Salvați Bucureștiul, în 2008. După cum el însuși se laudă, Nicușor Dan a câștigat prin intermediul ONG-ului peste 90 de procese împotriva proiectelor ilegale ale Primăriei Capitalei, condusă de edilul Sorin Oprescu. În 2012, Dan își ia inima în dinți și îl contracadidează ca independent pe Oprescu la șefia Primăriei Generale. Avea să obțină puțin peste 9%, în timp ce Sorin Oprescu câștiga cu un scor zdrobitor, circa 57%.

USB versus Firea

După ce încearcă marea cu degetul la localele din 2012, Nicușor Dan prinde curaj și transformă ONG-ul în partid. În iulie 2015, ia naștere Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), despre care fondatorul ei spunea că se adresează oamenilor dezamăgiți de modul în care s-a făcut politică până acum. USB devine vehiculul politic cu care Nicușor Dan spera să ajungă la șefia Capitalei, în iunie 2016. Va fi însă înfrânt de candidata PSD, Gabriela Firea. Tot la locale, apare în peisaj Clotilde Armand. Nicușor Dan o convinge să candideze la Primăria Sectorului 1.

După cum chiar ea mărturisește, pe cei doi îi leagă o prietenie de 20 de ani. „Fratele soțului meu a participat împreună cu el la Olimpiade Internaţionale de Matematică și au studiat apoi împreună la École Normale Supérieure din Paris, cea mai prestigioasă universitate din Franţa. Soţul meu este coleg cu Nicuşor la Institutul de Matematică al Academiei Române, și împreună au fondat în 2001 Şcoala Normală Superioară din Bucureşti”, explică Armand, pe site-ul oficial al lui Nicușor Dan.

Deși, la localele din 2016, USB obține în București un scor de 25%, clasându-se pe locul al doilea în preferințele bucureștenilor, partidul lui Nicușor Dan pierde în Capitală pe toate fronturile. Formațiunea obține doar 11 mandate în Consiliul Local al Primăriei Generale.

Cearta dintre Nicușor și Clotilde se lasă c-o excludere

Înaintea alegerilor parlamentare din decembrie 2016, Sergiu Moroianu, soțul lui Clotilde Armand este exclus din USR. Decizia a fost luată după ce Moroianu, membru al Comisiei de arbitraj a USR, l-a criticat, pe Facebook, pe Matei Păun, şeful campaniei electorale, dezaprobând modul în care au fost alocate fondurile în timpul campaniei, dar şi felul în care partidul a reacţionat la criticile privind relațiile cu George Soros. USR a apreciat că, prin luările sale de poziţie, Moroianu a prejudiciat în mod grav imaginea formațiunii. „E un moment trist. Biroul Național a sancționat atacul lipsit de etică la adresa USR, care a rănit miile de oameni care au muncit pentru acest proiect”, scria pe Facebook Nicușor Dan, la o zi distanță după excluderea fostului său coleg de la Paris.

Armand și țeapa Bechtel

La începutul lui martie, EVZ relata despre implicarea lui Clotilde Armand într-un tun de 22 milioane de euro, în perioada când era director general al Egis România. În intervalul 2010-2016, francezii au continuat să ofere consultanță pentru autostrada Transilvania, chiar dacă țara noastră scăpase încă din 2011 de americanii de la Bechtel, care au „ușurat” România de circa 1,5 miliarde euro pentru 52 km de autostradă. Contractul cu Egis a fost prelungit inclusiv în guvernarea Cioloș, când ministrul Transporturilor era Dan Costescu. Înaintea apariției articolului din EVZ, Armand a refuzat să dea explicații legate de subiect. La sfârșitul aceleiași luni, Egis a demis-o pe Clotilde Armand de la conducerea sucursalei din România, lucru confirmat încă din 2011 de americanii de de ea pe Facebook.

Cioloș divorțează înaintea nunții

După intrarea în Parlament, USR continuă să-l curteze asiduu pe fostul prim-ministru Cioloș, în vederea unei racolări. Pe la începutul anului, Nicușor Dan l-a invitat pe acesta, printrun sms, la o discuție. Cioloș s-a dovedit însă o nucă tare, pretinzând postura de lider al USR; Nicușor Dan se face că face un pas în spate, dar în realitate refuză să ofere partidul la cheie. Ispitirea lui Cioloș creează o falie în interiorul USR: apare o grupare în jurul fostului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, actual deputat, care promovează agenda lui Cioloș în interiorul partidului. Fostul premier se lasă și el greu: invocă problemele interne ale USR, respectiv disputa Nicușor Dan-Cristian Ghinea.

În schimb, Cioloș înființează la începutul lui 2017 Platforma România 100, prin care reia programul politic cu care a defilat în campania electorală alături de PNL și USR. Nici în prezent, Cioloș nu-și recunoaște planurile politice în ce privește alegerilor europene din 2019 și cele parlamentare din 2020. Chiar dacă USR a anunțat un referendum intern legat de o posibilă fuziune cu Platforma lui Cioloș, fostul premier se spală pe mâini: fostul său șef de cabinet, Alin Mituță declară: „Vreau să confirm și eu că acest referendum pe tema «colaborării / fuziunii» cu Platforma România 100 este o inițiațivă exclusivă a USR, care nu a fost discutată sau agreată cu RO100.”

 Fuziunea cu „Uniunea pentru Codlea”

În august 2016, Nicușor Dan face fuziunea USB cu Uniunea pentru Codlea și Uniunea Salvați România. Partidul devine USR, iar scopul este participarea la alegerile parlamentare din iarna lui 2016. USR intră în Parlament, cu peste 8% din voturi, înregistrând „performanța” de a nu avea nicio identitate ideologică. Dacian Cioloș a acceptat să fie locomotiva electorală a partidului lui Nicușor Dan. Cu toate acestea, fostul premier tehnocrat nu și-a asumat niciodată un rol concret, „repartizându-și” fundul în două luntri, PNL și USR. Singura sa țintă era obținerea șefiei Guvernului. Strategia electorală a USR a fost paradoxală. Susținea că este compus din oameni noi și trasmitea mesajul că vrea alături persoane din societatea civilă, nu de pe scena politică.

În schimb, Cioloș, devenit imaginea electorală a USR, era politician „de meserie”, deținând mult timp funcția de comisar European pe agricultură. În plus, câțiva foști miniștri ai Cabinetului Cioloș, precum Cristian Ghinea și Vlad Alexandrescu, profită de ocazie și candidează pe listele USR la parlamentare.

„Familia” aruncă USR în aer

La sfârșitul lunii mai, Cristian Ghinea dă în vileag informații din bucătăria partidului. El susține că în forul de conducere al USR, majoritatea membrilor au votat pentru poziționarea în Parlament împotriva referendumului Coaliției pentru Familie. Ghinea mai toarnă că în ședința cu pricina Nicușor Dan a amenințat că demisionează din USR, dacă partidul își asumă vreo poziție în acest subiect. De Ziua Copilului, Dan anunță bosumflat că pleacă din fruntea partidului, renunțând și la calitatea de membru al USR. El este acum doar deputat afiliat grupului USR.

La jumătatea lunii august, USR organizează un „referendum intern”, în urma căruia 52,9% din membri votează pentru poziționarea împotriva inițiativei Coaliției pentru Familie. Drept urmare, Dan anunță că nu se reîntoarce în partid. În octombrie, USR va avea un nou Congres pentru alegerea viitorului lider. Până acum nimeni nu s-a înscris în competiție. Un efect al poziționării pe acest subiect fierbinte a fost scindarea USR în patru facțiuni: USR Popular (condus de Clotilde Armand), USR Liberali (a lui Cristian Ghinea), USR moderat (teleghidat din umbră de Nicușor Dan) și USR Viu (al lui Vlad Alexandrescu).

Arheologia mucului la RFI

Pe 24 martie, fostul lider al USR a fost suprins într-un moment jenant cu ocazia unui interviu pentru RFI. Nerealizând că este și filmat, el începe să-și scoată mucozitățile din nas. În primă fază, se scărpină oarecum discret. Ulterior, văzând că gestul său este ineficient, începe să se scobească mai adânc. Camerele îl surprind apoi pe Nicușor Dan folosindu-se de cămașă pentru a scăpa de mizeria de pe mâini. Nereușind, fostul președinte al USR, își freacă palmele una de cealaltă continuând nestingherit să răspundă întrebărilor. 

Sforăitorul de serviciu

Imediat după parlamentarele din iarna lui 2016, jurnalistul Marius Ghilezan publică pe blogul său o fotografie cu senatorul USR, Mihai Goțiu, dormind pe o plajă cu un pet de bere lângă el și cu un altul sub cap. Poza pare a fi fost făcută în Vama Veche. Deși parlamentarul acuză că fotografia este trucată și folosită în mod denigrator, de-a lungul legislaturii Goțiu este adesea surprins de camerele de filmat moțăind în plenul Senatului.

USR-istul care mănâncă din gunoi

Deputatul USR de Cluj, Adrian Dohotaru, este și el protagonistul unui episod antologic: „În coşul de gunoi era şi o pungă cu sărăţele pe jumătate plină. Am luat-o din coş şi am mâncat sărăţelele. Cred că prin mici exemple personale putem reduce risipa, chiar dacă soluţiile la risipă trebuie să fie mai sistemice, nicidecum strict individuale”, a scris el atunci pe Facebook. 

Legăturile cu Soros și dosarul de la Parchet

EVZ relata, în noiembrie 2016, despre rețeaua de ONG-uri românești și politicieni „sponsorizați” prin investiții directe de către miliardarul George Soros. Din anii ’90, când afaceristul de origine maghiară a înființat Fundația Soros în România, el a donat peste 200 milioane de dolari. Unele finanțări ale lui Soros către diverse organizații neguvernamentale din România au fost făcute prin alte ONG-uri-mamă, cum ar fi CEE Trust. O figură reprezentativă a „rețelei Soros” este Alina Mungiu Pippidi, cea care i-a adus pe Nicușor Dan și Asociația Salvați Bucureștiul în lumina refletoarelor.

O sursă din mediul ong-ist a dezvăluit EVZ că, în perioada 2010- 2012, mai multe asociații ale lui Pippidi, cât și cea a lui Dan, au fost finanțate de CEE Trust, ONG-ul lui Soros. La începutul lui februarie, Parchetul General anunță că există un dosar legat de o posibilă finanțare ilegală a USR la alegerile locale. Procurorii precizează că a fost începută urmărirea penală in rem, pentru fapte de delapidare, spălare de bani și conflict de interese. Nicușor Dan se arată surprins și răspunde: „Avem acea decizie a AEP, prin care, în campania de la locale, din 650.000 lei neau dat 500.000, nu ne-au dat 150.000 lei.”

Motel „Parlament”

După ce Guvernul Grindeanu adoptă târziu în noapte celebra OUG 13 care modifica legislația penală, partidul lui Nicușor Dan declanșează proteste în Parlament, concomitent cu cele de stradă. Aleșii USR înnoptează în sala de plen a Camerei Deputaților. Înarmați cu pancarte pe care scria „Rușine”, ei boicotează și conferința de presă a lui Florin Iordache, autorul ordonanței. Fostul ministru al Justiției este nevoit să-și mute conferința în altă parte.

Ne puteți urmări și pe Google News